Budva – Predstavljeno izdanje “Deset vjekova srpske književnosti”“Deset vjekova srpske književnosti” je izdavački poduhvat izdavačkog centra Matice srpske, a glavni cilj edicije, nije samo književni, već ona ima i istorijski, kulturološki, leksički, prosvetiteljski, nacionalni i duhovni značaj i predstavlja svojevrsnu mapu srpske književnosti u deset vjekova sadržanu, kazao je sinoć u Budvi, pokretač i glavni urednik edicije, književnik i akademik MIRO VUKSANOVIĆ.

Na veoma posjećenoj večeri, on je pojasnio, da je antologija pokrenuta sa namjerom, da prikaže cjelovit razvitak književnosti, od 12-tog vijeka koji je početni, do 21. vijeka, koji je deseti u nizu, od usmene i žitijske književnosti, do savremenih književnih žanrova. Riječ je o otvorenom poduhvatu, sa ciljem da na kraju izdaju više od 200 knjiga u zbiru. Knjige izlaze u godišnjim kolima, po pravilu u deset knjiga. Prvo kolo je objavljeno 2010. godine, dok je poslednje, deseto, objavljeno u aprilu ove godine, kazao je akedemik Miro Vuksanović, a prenosi budvanski ART PRESS.

Govoreći detaljnije o istorijskoj ediciji “Deset vjekova srpske književnosti”on je pojasnio, da je do sada objavljeno 100 naslova u 102 toma u 102.000 primjeraka, na 35 miliona stranica u tvrdom povezu sa zlatotiskom u svečanoj opremi, kao što priliči poduhvatima koji imaju nacionalni značaj.

Kada se ovako zbirno, u jednoj ediciji kaže rezultat tolikog zahvata, može se nekome učiniti, kao i svima koji su ravnodušni, da je to došlo lako, samo od sebe, bez napora, a nije tako, niti tako može biti u krupnim radovima, kazao je Vuksanović.

Govoreći o ovoj zanimljivoj temi, novinar i pisac NOVICA DJURIĆ je izmedju ostalog rekao da se za Deset vjekova srpske književnosti može reći, da je Danonoćnik jednog naroda, koji je zato tako veliki, jer ima veličanstvenu literaturu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


6 + 17 =