Trg pjesnika – Gost Milo Lompar



U srijedu 24. jula 2019. godine, na Trgu pjesnika nastavljen je ovogodišnji književni program festivala. Gost je bio Milo Lompar, a govorio je o monografiji „Crnjanski – biografija jednog osećanja”.

O statusu Miloša Crnjanskog u književnosti i kulturi, autor ističe: „Nema trenutka, ne postoji taj kairos, koji pripada Crnjanskom. Jer, nema pogodnog časa za duh koji je nepogoda u stihiji kulturne običajnosti i prolaznosti. U književnom smislu, on je najviši izraz i živa slika radikalnog (avangardnog) modernističkog naraštaja – Rastko Petrović, Momčilo Nastasijević, Todor Manojlović, Stanislav Vinaver – u njegovoj večnoj zanemarenosti. U društvenom i egzistencijalnom smislu, on je nešto drugo i samosam: nema trenutka i vremenu koji srpska kultura poklanja, zauvek i nepovratno, ovom apsolutnom strancu. Otud je on sasvim društveno neupotrebljiv: u monarhiji, jer je plebejac; u republici, jer je monarhista; u komunizmu, zbog svog antikomunizma; u postkomunizmu, zbog antidemokratskog impulsa; u jugoslovenstvu, zbog srpskog stanovišta; u srpskom kontekstu, zbog srpskog stanovišta – po drugi put; u unitarizmu, zato što je unitarista; u federalizmu, zato što je monarhista; u tradicionalizmu, zato što je avangardista; u avangardi, zato što je istoričan; u modernizmu, jer je nacionalista; u nacionalizmu, zato što je radikalno moderan. Nema društvene upotrebljivosti koja bi mogla upitomiti subverziju koja dolazi sa najvećim strancem srpske kulture.“

Milo Lompar je rođen 1962. godine u Beogradu. Završio je studije  jugoslovenskih i opšte književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, gdje predaje Srpsku književnost XVIII i XIX vijeka i Kulturnu istoriju Srba. Predsjednik je Zadužbine Miloša Crnjanskog.

Objavljene knjige: O završetku romana (Smisao završetka u romanu „Druga knjiga Seoba“ Miloša Crnjanskog), Moderna vremena u prozi Dragiše Vasića, Njegoš i moderna, Crnjanski i Mefistofel (O skrivenoj figuri „Romana o Londonu“), Apolonovi putokazi (Eseji o Crnjanskom), Moralistički fragmenti, Negde na granici filozofije i literature (O književnoj hermeneutici Nikole Miloševića); O tragičkom pesniku (Njegoševe pesme), Njegoševo pesništvo, Duh samoporicanja, Povratak srpskom stanovištu? Polihistorska istraživanja, Pohvala nesavremenosti, Sloboda i istina Crnjanski – biografija jednog osećanja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen − thirteen =