Arheološki muzej – Izložba “Klesarski eho, izbor fotografija kamene plastike iz bazilike u Budvi”

 

JU Muzeji i galerije Budve

 

U subotu, 16. maja 2015. godine, u okviru programa za tradicionalnu manifestaciju “Noć muzeja”, Javna ustanova Muzeji i galerije Budve pripremila je bogat program.

Razni kulturni sadržaji odvijali su se u Reževićima, Petrovcu i Budvi. Pośetioci ove ustanove bili su u prilici da vide stalne postavke u Spomen domovima, ali i izložbe iz oblasti likovne umjetnosti i arheologije.

Raznovrstan i sadržajan program realizovan je u Budvi. U Spomen domu Stefan Mitrov Ljubiša – nalazi se stalna postavka iz života i rada Stefana Mitrova Ljubiše, a u Modernoj galeriji izložba tradicionalne kineske slike “Srdačni Sečuan – Šaputanje cvijeća na Putu svile”.

Veoma interesantan i edukativan program realizovan je uz podršku Sekreterijata za društvene djelatnosti Budve i Kancelarijom za  mlade. U okviru ovog programa mladi sugrađani, zajedno sa istoričarem umjetnosti obilazili su Stari grad i upoznali se sa istorijatom grada Budve i kulturnim ustanovama u gradu. Organizovana tura je završena pośetom Arheološkom muzeju i upravo otvorenoj izložbi “Klesarski eho, izbor fotografija kamene plastike iz bazilike u Budvi”.

Izložbu “Klesarski eho, izbor fotografija kamene plastike iz bazilike u Budvi” realizovali su arheolozi Goran Pajović i Dejan Drašković. Prezentaciju fotografija kamene plastike, kao i originalnih djelova kamene plastike iz bazilike, upotpunio je film sa istom tematikom.

Dobro osmišljena izložba sa veoma kvalitetnim sadržajem prikazanim u filmu, bili su izvanredna prilika da se prošire znanja o budvanskoj bazlici i upoznaju vještine tadašnjih klesara bilo da se radi o lokalnim radionicama ili poznatim klesarskim centrima.

 

BUDVANSKA BAZILIKA

Budvanska bazilika - 2

Budvanska bazilika - 3

Budvanska bazilika - 1

 

DIO IZLOŽENIH FOTOGRAFIJA I EKSPONATA

Arheoloski muzej - Izlozba - 1

Arheoloski muzej - Izlozba - 2

Arheoloski muzej - Izlozba - 2.1

Arheoloski muzej - Izlozba - 2.2

Arheoloski muzej - Izlozba - 3

Arheoloski muzej - Izlozba - 4

Arheoloski muzej - Izlozba - 5

Arheoloski muzej - Izlozba - 6

Arheoloski muzej - Izlozba - 7

Arheoloski muzej - Izlozba - 8

Arheoloski muzej - Izlozba - 9

Arheoloski muzej - Izlozba - 10

Arheoloski muzej - Izlozba - 10.1

Arheoloski muzej - Izlozba - 10.2

 

POŚETIOCI IZLOŽBE

Posjetioci - 1

Posjetioci - 2

Posjetioci - 3

Posjetioci - 4

Posjetioci - 1

Posjetioci - 2

Posjetioci - 3

Posjetioci - 4