Petrovac – Otvorena Međunarodna naučna konferencija o nematerijalnoj kulturnoj baštini Paštrovića8. maja 2019. godine, u Spomon domu Reževići svečano je otvorena Međunarodna multidisciplinarna naučna konferencija o nematerijalnoj kulturnoj baštini Paštrovića: Budućnost tradicije & tradicija za budućnost, koju organizuje nevladina organizacija Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru, u saradnji sa Centrom za istraživanje i revitalizaciju tradicionalnih igara i pjesama – CIRTIP iz Kolašina.

Skupu se ispred Društva za kulturni razvoj „Bauo“ obratio koordinator konferencije, inače direktor Opštinske javne ustanove „Muzeji“ u Kotoru, gospodin Dušan Medin. U svom govoru, on je najavio o čemu će sve biti riječi na Konferenciji i istakao važnost rada na očuvanju kulturne baštine upravo kroz ovakva ali i slična dešavanja, koje njihovo Društvo takođe realizuje.

Direktorica Javne ustanove Muzeji i galerije Budve, gospođa mr Lucija Đurašković pozdravila je skup i naglasila važnost ovakvih projekata, kao i spremnost svoje Ustanove da slične uvijek podrži.

Organizatori su istakli da realizacija konferencije ne bi bila moguća da je komisija Ministarstva kulture Crne Gore nije ocijenila vrijednom pažnje i jednim od najbolje osmišljenih projekata na prošlogodišnjem Javnom konkursu za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama „Raznolikost kulturnog izraza“. Savjetnica za muzičku i muzičko-scensku djelatnost Ministarstva kulture Crne Gore, gospođa mr Dobrila Popović pohvalila je rad Društva za kulturni razvoj „Bauo“ sa kojim je sarađivala i na ranijim projektima, a posebno organizaciju ove Konferencije, koju je sa zadovoljstvom i zvanično proglasila otvorenom.

Skup je pozdravio i predsjednik Opštine Budva, gospodin Marko Bato Carević i izrazio zadovoljstvo što su ovakvi skupovi prisutni u našoj opštini, kao i volju Opštine da pruži podršku projektima koji rade na očuvanju kulturne baštine našeg kraja.

Voditeljka programa, Jelena Medigović se u ime organizatora zahvalila i ostalim institucijama koje su podržale projekat, a to su, pored Ministarstva kulture Crne Gore i JU Muzeji i galerije Budve, HG Budvanska rivijera, Komunalno d.o.o. Budva, Vodovod i kanalizacija d.o.o. Budva, JU Centar za kulturu Kolašin, JU Muzeji i galerije Nikšić i JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje Budva.

Posjetioci su bili u prilici da čuju koncert „U paštrovskoj jelovoj gori“ u izvođenju dječije klape „Primorkinje“ iz Budve, kojom rukovodi dirigentica prof. Katarina Popović, i pjevačke grupe KUD-a „Mijat Mašković“ iz Kolašina, čiji je umjetnički rukovodilac spec. Davor Sedlarević. Kroz ovaj svojevrsni muzički „kolaž“ vodila nas je gospođa dr Zlata Marjanović, etnomuzikološkinja iz Pančeva, inače višegodišnji istraživač i rukovodilac brojnih etnografskih i etnomuzikoloških terenskih istraživanja ne samo Paštrovića, već i Spiča, Budve, Grblja i cijele Boke Kotorske.

Nakon koncerta uslijedio je svečani koktel dobrodošlice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 + 14 =