Spomen dom „Stefan Mitrov Ljubiša“ – Otvorena izložba crteža Ratka Odalovića

 

 

Umjetnička izložba crteža Ratka Odalovića „Konstrukti i konzumenti“ otvorena je u Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“ (JU Muzeji i galerije Budve) u Budvi 11. jula 2018. godine. Izložba se može pogledati do 6. avgusta.

            Odalović je završio Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu gdje je i magistrirao, a mentor mu je tokom školovanja bio profesor Živojin Turinski. Pored stvaralaštva Odalović se bavi i pedagoškim radom kao redovni profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju.

            Izložbu je otvorio istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov, koji je istakao:

            „Ja bih se apsolutno složio sa kvalifikacikom koju smo ranije čuli, da je pred nama jedan od najboljih savremenih crnogorskih likovnih stvaralaca, samo bih dodao da je on i jedan od najboljih likovnih pedagoga, jer je dugo profesor na Likovnoj akademiji na Cetinju, a trenutno je i dekan tog fakulteta. Meni je veliko zadovoljstvo što sam večeras tu, ne samo zbog Ratka koji je moj dugogodišnji prijatelj i čast mi je što mi je povjerio otvaranje njegove izložbe crteža, nego što je u pitanju baš izložba crteža. Izložbe crteža se u Crnoj Gori jako rijetko rade. Postoji jedna teza među likovnom publikom, a dijelom i među mojim kolegama istoričarima umjetnosti, da je crtež jedna pomoćna slikarska disciplina i priprema za ozbiljan kreativni rad, sa čime se ja uopšte ne bih složio. Upravo izložba koja je pred nama večeras svjedoči da su u pitanju ozbiljni umjetnički radovi”.

Foto: Velimir Perunović

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen + eighteen =