Uspješno veče muzike i humora Dragana Koprivice sa gostima


Iako u večeri blokade glavne saobraćajnice u Budvi, već ranije najavljeno Veče muzike i humora Dragana Koprivice u organizaciji Narodne biblioteke Budve, sinoć je uz dobru posjećenost ljubitelja muzike i pjesničke riječi održano u velikoj sali Akademije znanja u Budvi.

Kao gost programa prvo je nastupila mlada talentovana pjesnikinja iz Budve Sara Vuković, koja je pobrala aplauze prisutnih, a nakon nje sjajnom interpretacijom engleskih hitova predstavila se nastavnica muzike, Budvanka, Iva Ćulafić, uz klavirsku pratnju svog brata, Nebojše.

Zatim se uz puno aplauza razgaljene publike predstavio izvrsni aforističar iz Podgorice, Baćko Milačić, koji je buru smijeha izazvao svojom pjesmom uz novo čitanje narodne epske poezije, stavljajući satiričan akcenat na agresivni prodor novih termina u svakodnevni jezik. Stoga su kao poenta zvučali stihovi: “Vidosava, moja Pi-Ar ljubo” i “Vino pije Kraljeviću Marko, u bek stejdžu s Jevrosimom majkom”…

U drugom dijelu programa Koprivica je svojim humorističko-satiričnim aforizmima i vrcavim pjesničkim sadržajima takođe pobrao aplauze, a potom na harmonici izveo neke popularne crnogorske refrene i pjevao pjesme na srpskom, poljskom, ruskom i makedonskom. Najviše aplauza dobio je za izvođenje italijanskih melodija “O, Sole mio” i “Santa Lućija”, a prigodno je ukazivao i na neobične detalje, vezane za sudbine pjesama “Devojko mala”, “Samo jednom se ljubi”, “O, Sole mio” i “Lihnida kajče veslaše”.
Zatim je na poljskom jeziku otpjevao poljsku himnu navodeći malo poznati detalj da jugoslovenska himna “Hej, Sloveni”, u stvari, predstavlja vjernu kopiju melodije poljske himne. Pomenuo je i bizarne scene da su gledaoci, kad god bi u Beogradu igrale fudbalske reprezentacije Poljske i Jugoslavije, na početku meča slušali uzastopne izvedbe dvije skoro identične melodije.

Ukupno veče, koje je izvanredno vodila pjesnikinja Stanka Stanojević, PR i organizator književnih programa Narodne biblioteke Budva, proteklo je u sjajnoj atmosferi, a publika, po opštim ocjenama, doživjela lijep umjetnički ugođaj za pamćenje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 + 4 =