Grad teatar – Nastupio crnogorski pijanista Boris Kraljević i Ansambl Tokija

 

 

U subotu, 21. jula 2018. godine, nastavljen je muzički program ovogodišnjeg festivala nastupom istaknutog crnogorskog pijaniste Borisa Kraljevića i Ansambla Tokija. Koncert je održan u Modernoj galeriji u Budvi.

 Boris Kraljević je pijanista međunarodnog ugleda, koji je završio nižu muzičku školu u rodnom gradu Herceg Novom (klasa Milene Lučić), srednju u Sarajevu (klasa Nede Stanković), a redovne i postdiplomske studije na Državnom konzervatorijumu ,,Čajkovski” u Moskvi, u klasi prof. Lava Naumova. Tokom školovanja učestvovao je na nacionalnim (širom nekadašnje Jugoslavije) i međunarodnim takmičenjima, osvajajući prve i specijalne nagrade, a potom su uslijedili i nastupi u mnogim zemljama Evrope, Amerike, Afrike i Azije, na kojima je izvodio resitale i klavirske koncerte (uz simfonijske i kamerne orkestre), svirajući često i kao član uglednih kamernih sastava u prestižnim koncertnim dvoranama (,,Musikverein” u Beču, Palata Ujedinjenih nacija u Ženevi, Konzervatorijum ,,Čajkovski” u Moskvi, Operska kuća u Kairu i Operska kuća u Ho Ši Min Sitiju, ,,Teatro Solis” u Montevideu, ,,Rudolfnum“ u Pragu, Dvorana ,,KUMHO” i Centar umetnosti u Seulu, Dvorana ,,KIOI” u Tokiju). Vrijedno je pomenuti Kraljevićevu saradnju sa Simfonijskim orkestrom Rusije, Orkestrom ,,Praški virtuozi”, Simfonijskim orkestrom Sajgona i Ansambla Tokija na međunarodnim festivalima u Crnoj Gori, Srbiji, Rusiji, Češkoj Republici, Italiji, Južnoj Koreji, Vijetnamu i Japanu, te nastupe s orkestrima i ansamblima iz Pariza, Harkova, Varšave, Firence, Kaira, Singapura, Tokija, Ho Ši Min Sitija (Sajgona), Detmolda, Skoplja, Sarajeva, Mostara, Niša, Beograda, kao i s moskovskim Gudačkim kvartetom ,,Glinka” i varšavskim Kvartetom ,,Prima Vista”. Uz koncertiranje širom svijeta, Boris Kraljević vodi i majstorske kurseve u više zemalja Azije i Evrope, a od 2006. godine živi i predaje u Singapuru. Studenti prof. Kraljevića dobitnici su brojnih prvih i specijanih nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima održanim u zemljama Evrope, Azije i Sjeverne Amerike. Povodom obilježavanja 250 godina od rođenja V. A. Mocarta, ugledni pijanista je za izdavačku kuću “KNS Classical” iz Španije snimio kompakt-disk s djelima slavnog austrijskog kompozitora, a za istog izdavača i kompakt-disk s kompozicijama Johanesa Bramsa. Boris Kraljević je Umjetnički direktor međunarodnog festivala ,,Dani muzike” u Herceg Novom. Član je žirija renomiranih međunarodnih takmičenja i počasni član u savjetima međunarodnih muzičkih festivala i umjetničkih asocijacija.

Ansambl Tokija je 1986. osnovao flautist Čang-Kuk Kim. Koncertne repertoare izvodi 17 stalnih članova, ponekad u formi dueta, tria, pa sve do simfonijskih formacija djela sa specijalnim gostima iz cijelog svijeta. Godišnje se izvode četiri ugovorena koncerta u Tokiju, u svjetski poznatim salama “Tokio Bunka Kaikan Sali” i “Kioi Sali”, kao i veliki broj koncerata širom Japana. Ansambl je često i na turneji. Od 2017. godine, oboist Satoki Aojama, koji će nastupiti i u Budvi, vodi Ansambl Tokija.

Na koncertu su nastupili: Satoki Aojama (oboa), Nacumi Tamai (violina), Tomoko Jošimura (violina), Kaoru Ono (viola) i Šinsuke Hagava (violončelo).

Na programu su bila djela Vanhala, Juna i Dvoržaka.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 − 13 =