TOB ,,Dani umjetnika Budve“ – Veče sa mr Anom M. Zečević

 

Turisticka organizacija opstine Budva - logo-png

 
 

DANI UMJETNIKA BUDVE 2016.

Književni program

VEČE SA MR ANOM M. ZEČEVIĆ I PROMOCIJA ZBORNIKA RADOVA
O PAŠTROVSKOJ I BUDVANSKOJ I MUZIČKOJ TRADICIJI I SRODNIM TEMAMA
„ZAČUH VILU U DUBRAVU ĐE PJESAN POJE“
(BEOGRAD – PETROVAC NA MORU, 2016)

 

U ponedjeljak, 15. avgusta, pod pokroviteljstvom TOB-a u okviru manifestacije ,,Dani umjetnika Budve“ na Trgu pjesnika uspješno je održano prvo veče književnog programa, koje je koncipirala Nina Smailagić, prof. književnosti.

Knjizevno vece Ane Zecevic - 1

Teoretičarka muzike, mr Ana M. Zečević, i urednica izdanja zbornika radova o muzičkoj tradiciji Paštrovića i Budve – ,,Začuh vilu u dubravu đe pjesan poje“, bila je gošća na promociji ove publikacije. Uloga moderatora pripala je Petrovčaninu Dušanu Medinu, arheologu i menadžeru u kulturi. Umjetnički nastup imala je glumica Jovana Todorović, koja je dirljivo izvela stare i nadaleko poznate paštrovske pjesme ,,Primorkinja konja jaše“ i ,,Začuh vilu u dubravu đe pjesan poje“, čiji su početni melostihovi bili odabir priređivača za naslov knjige.

Knjizevno vece Ane Zecevic - 2

Muzički zbornik promovisan je i u Beogradu, u Etnografskom muzeju, prije pet mjeseci, u okviru „Dana Stefana Mitrova Ljubiše“ koje tradicionalno priređuje Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni pijesak“. Priređivači dr Zlata Marjanović i Dušan Medin, MA, kao i veliki broj autora i saradnika radio je na njegovoj realizaciji, pa je Zečević veliku zahvalnost na trudu i predanosti uputila svima, bez poimeničnog nabrajanja. Teme koje sačinjavaju zbornik uredno su razvrstane u devet cjelina, a jedna od njih jeste posvećena upravo marljivom radu članica vokalne grupe ,,Harmonija“ iz Budve, koje više od trideset godina čuvaju i njeguju klapsko izvođenje narodnih pjesama. Zečević je posebnu pažnju u ,,Zborniku“ pridala njihovom novom kompakt-disku ,,Ljubav je pjesma“. Izdavaštvo knjige potpisuju Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu ,,Drobni pijesak“ i nedavno osnovano Društvo za kulturni razvoj ,,Bauo“ iz Petrovca. Urednik biblioteke ,,Kulturno nasljeđe Paštrovića“ je pomenuti Dušan Medin, koji se već godinama zalaže za očuvanje istorijskih i umjetničkih vrijednosti Budve i okoline. Ovakvi javni nastupi ponos su, ali i opomena, jer nam svima pokazuju kakvo se materijalno i nematerijalno kulturno blago nalazi oko nas, a potrebno je samo malo volje i sredstava da se realizuju projekti kojim bi ta zaostavština bila istražena i ,,osvježena“, te predstavljena istraživačima, radoznalim turistima, a i nama ostala kao uspomena na pretke. Svijest o kulturnom identitetu i očuvanju istog, sporo se razvija, ali zahvaljujući pomenutim entuzijastama, kao i mnogima još, iz godine u godinu, iz mjeseca u mjesec, evidentne su pozitivne promjene.

Knjizevno vece Ane Zecevic - 3

Književno veče uljepšano je muzičkom podlogom poznatih melodija ovog kraja, koja je pratila izlaganje triju učesnika, kao i video prezentacija starih fotografija i ilustracija u kojim su svi posjetioci uživali. Mr Ana M. Zečević znatan dio večeri posvetila je predstavljanju njenih dosadašnjih projekata koji se tiču crnogorskih i paštrovskih djela i umjetnika. U Zborniku se nalaze njeni radovi o operi ,,Paštrovski vitez“ Mihovila Logara i etno-mjuziklu ,,Ljubišine pastoralije“. Bavila se i aranžmanima tradicionalnih paštrovskih i budvanskih pjesama Branka J. Zenovića. Kao sjajan primjer porodične brige o bogatoj zaostavštini navela je Zenovićeve nadarene i muzički obrazovane potomke, koji njegova djela u Petrovcu na Moru često izvode. Medin i Zečević pominjali su i paštrovskog pjesnika Stefana Mitrovića i buduće projekte u vezi sa publikovanjem njegovih djela. Nezaobilazno je pomenuti gospodina akademika Radomira V. Ivanovića, kojeg ova umjetnica uvijek ističe kao njenog duhovnog oca. Bilo je prigodne priče i o budvanskoj Gradskoj muzici, koja ove godine svečano obilježava 110 godina postojanja i rada.

Knjizevno vece Ane Zecevic - 4

Zainteresovana i mješovita publika uživala je sve vrijeme u obraćanju gošće, a na kraju večeri Zečević je srdačno odgovorila i na pitanja posjetilaca, a potom zahvalila Medinu na kvalitetnom moderiranju. Iz publike uslijedio je glasan i jak aplauz na kraju večeri.

Miloš Boreta

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − seventeen =