Spomen dom “Stefan M. Ljubiša” – Izložba “Mali format”

 

Muzeji i galerije

 
 

U utorak, 25. juna 2013. godine, otvorena je izložba Mali  format – slike, crteži, objekti izbor iz savremene crnogorske scene. Izložbu je otvorila akademska umjetnica iz Budve Marica Kuznjecov Boljević. Postavka se nalazi u prostoru Spomen doma “Stefan M. Ljubiša”, a  organizator je JU “Muzeji, galerija i biblioteka” Budva. Izložba će biti otvorena do kraja septembra.

Ovaj tip izložbe se organizuje četvrti put. Jedan od značajnih motiva za organizovanje ovakve izložbe jeste neopravdano potiskivanje pravog umjetničkog stvaralaštva u drugi plan. Organizator izložbe između ostalog navodi i sljedeće:

“Svjesni činjenice da savremeno shvatanje kulture i masovna industrijska produkcija kvazi-umjetničkih predmeta potiskuju na margine originalno umjetničko stvaralaštvo, a iz poštovanja prema istinskom umjetničkom naporu i autorskom radu, željeli smo da u toku ljetnjih mjeseci kada naš grad postaje domaćin brojnim turistima iz raznih krajeva svijeta, otvorimo vrata svog prostora umjetnicima koji njeguju umjetničko stvaralaštvo kao umijeće i zanatsku vještinu, te učinimo dostupnim njihova djela potvrđenih estetskih i likovnih vrijednosti. Izložba okuplja  akademske umjetnike mlađe i srednje generacije, različitih likovnih opredjeljenja (slikarstvo, grafika, skulptura i primjenjena umjetnost) i različitih stilskih usmjerenja, a ono što im je zajedničko je svakako duh mediteranskog podneblja kome pripadaju i u kojem stvaraju svoje umjetničke tvorevine”.

 

Mali format 10

Mali format - 1

Mali format - 2

Mali format - 3

Mali format - 4

Mali format - 5

Mali format - 6

Mali format - 7

Mali format - 8

Mali format - 9