Trg pjesnika – Ljubeta Labović

 

Grad teatar 2013 - 445

 
 

U petak, 28. juna 2013. godine, na Trgu pjesnika, svoju poeziju je predstavio crnogorski pjesnik Ljubeta Labović. Moderator večeri je bio Pavle Goranović.

 

Ljubeta Labovic - 2

 

Ljubeta Labović, je rođen 1956. godine u Barama Kraljskim (Crna Gora). Piše poeziju, prozu i eseje o poeziji. Objavljivao je u časopisima ARS, Poezija, Romboid, Apokalipsa, EX Symposion, Poetikon, Qurum i dr. Poezija mu je objavljivana u cjelovitim antologijama u Francuskoj, Italiji, Poljskoj i Makedoniji, te u mnogobrojnim izborima i panoramama u Crnoj Gori i regionu.

Objavio je knjige poezije Tanatoide / oblici smrti, Gospodar kaveza, Nedostajanje i Chambre intériure / Unutrašnja soba – dvojezično crnogorsko – francusko izdanje. Bio je umjetnički director Ratkovićevih večeri poezije (2006. – 2010.) Učestvovao je na regnalnim i međunarodnim književnim susretima: Voix Vives (Živi glasovi – Set / Francuska), Europetika – Budimpešta, Stih u regiji – Hrvatska, Sarajevski dani poezije i dr. Član je Crnogorskog društva nezavisnih književnika. Poezija mu je prevođena na engleski, francuski, italijanski, mađarski, slovenački, poljski, makedonski, slovački i bugarski jezik. Živi u Beogradu.

 

Ljubeta Labovic - 1

 

– I ovom nam svojom zbirkom „Neću da se budim“ Ljubeta Labović osvjedočuje, da parafraziramo misao Alaina Bosqueta, kako pjesništvo nije potrebno, nego neophodno…

U labovićevskim liriziranim krajolicima, otetim slikama urbanog pejzaža i onog idiličnog zavičajnog, uspostavlja se jedna prepoznatljivo autorska unutarnja arhitektura vlastitih snova. U njima se izmjenjuju artficijelnost gotovo resitički koncipiranog mikrokozmosa s potrebom da se iskaže sepstvo iz dragocjene infantilne persepktive gledanja. Stoga nije čudo što je najčešći dojam koji ostavlja Labovićeva lirika snoviti hommage proteklim vremenima, tišina natopljena snovima. Semantemi jakih značenjskih odjeka, aludiraju u ovoj zbirci i visoke tonove oniričko-metafizičkog i poetske slike bliske senzibilitetu neiskazanog rockera.

Ljubeta Labovic - Necu da se budimSpoj modernog i nove tradicije možda je najvažnija odrednica Labovićeve poezije: sjenke iza zamagljenih zrcala naznačuju nisku kontrapunktalno postavljenih lirskih procedura, tehnika, oblika, iskaza. Neka bude rečeno u tom kontekstu i ovo: jedna od Labovićevih, po našem sudu najljepših ljubavnih pjesama suvrmenog crnogorskog pjesništva Glas ispisana je metafizičkim drhtajima i kazuje neobičnim jezikom očuđenja svoje melankolične vizije. (Iz Pogovora Lidije Vukčević)

– Zbrika pjesama Ljubete Labovića „NEDOSTAJANJE“ na tragu je onog pjesničkog iskustva koje je u prvoj polovini XX vijeka promovisao Ezra Paund. Onog modela pjevanja koji cjelokupnu evropsku tradiciju, od antičke mediteranske tradicije do iskustva velikih modernih pjesnika uzima kao svoju baštinu. Kao svoj posjed. Bilo da je riječ o junacima, o simbolima, o refrenima o astrološkim znacima o ritmu ili atmosferi. Labović se u toj tradiciji osjeća lako i okretno. Sigurno. I zato se u tom pejzažu pjesništva u Labovićevoj zbirci prepoznaju, lako se situiraju i obrisi i atmosfera crnogorskog pjesničkog pejzaža. Ta lakoća i sigurnost osjećaju se u pjesnikovom (kontrolisanom) narcizmu, u radosti pjevanja, u autopoetičkoj samosvjesti, u „izvlačenju snova iz mogućnost privida“. (Božo Koprivica)

Pavle Goranović je rođen 05. aprila 1973. godine u Nikšiću. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu, odsjek za filozofiju. Piše poeziju, prozu i književnu kritiku.

Objavio sljedeće knjige poezije: “Ornamentika noći” (1994), “Čitanje tišine” (1997), “Knjiga privida” (2002), “Kako mirišu knjige” (2009), “Cinober” (2009). 2008. godine Goranović je objavio književno-istorijsku studiju “Tin Ujević i Crna Gora”. Autor je više izbora iz savremene crnogorske književnosti u inostranim časopisima. Zastupljen je u više antologija crnogorske i ex-jugoslovenske poezije i kratke priče te u antologiji “New european poets“ (Graywolf Press Published, Sjedinjene američke države, 2008). Književni radovi su mu prevođeni na više jezika (engleski, italijanski, francuski, slovenački, slovački, makedonski, poljski, švedski, albanski, hebrejski…).

Posebno se bavio problemima savremenih književnih teorija (studija “Autor – Tekst – Čitalac – Problem recepcije u savremenim književnim teorijama”).

Sekretar je Crnogorskog društva nezavisnih književnika – Podgorica i član Crnogorskog P.E.N. Centra. Bio je urednik književnog programa festivala “Barski ljetopis” i umjetnički direktor “Ratkovićevih večeri poezije”. Urednik je u časopisu za književnost, kulturu i društvena pitanja ARS.

 
Tekst i fotografije u ovom prilogu preuzeti sa sajta Grada teatra.