Sajam knjiga – Dvostruko nagrađena Narodna biblioteka Budve

Svečanom dodjelom nagrada, zatvoren je ovogodišnji Sajam knjiga u Podgorici. O najboljima je i ove godine odlučivao stručni žiri u sastavu: prof dr. Slavica Perović, akademska slikarka Marina Vešović i akademik Siniša Jelušić.

Narodna biblioteka Budve je ove godine dvostruko nagrađena: za Izdavački poduhvat Sabrana djela Stefan Mitrov Ljubiša i za Najbolje opremljen štand.

U obrazloženju odluke žirija za Izdavački poduhvat ističe se: „Izdanja Sabranih djela Stefana M. Ljubiše čini pet knjiga: Boj na Visu, knjiga druga Pripovjesti crnogorske i primorske, knjiga 3. Pričanja Vuka Dojčevića, knjiga četvrta Govori i članci i knjiga peta Pisma. Ovo je do sada najpotpunije izdanje ovog paštrovskog pripovjednog klasika koji u raznim ravnima tumačenja potvrđuje neprekidnu aktuelnost. Izdanje nam odgovara i na bitna pitanja poput: zašto je Stefan Mitrov Ljubiša i kao pisac i kao istorijska ličnost koja je obilježila čitavo jedno doba važan i danas? Uz to, dokazuje da se Ljubišina djela danas čitaju i ne samo kao važan spomenik književne istorije, već su ona i važan orijentir u našem vremenu.“

Direktorica JU Narodna biblioteka Budve Mila Baljević je zahvalila žiriju na uručenoj Nagradi istakavši da je to bio zaista veliki i ozbiljan izdavački poduhvat, te da ovakva nagrada obavezuje.

Obrazlažući nagradu za najbolje opremljen štand, žiri u odluci ističe: „Štand Narodne biblioteke Budve reprezentuje bogatu savremenu djelatnost ove biblioteke koja ima tradiciju dugu preko 150 godina. Ona se pokazuje u mnoštvu različitih izdanja od kojih su neka zaista izuzetna, kojima je osnovna namjera objavljivanje djela budvanskih autora i autora koji se bave budvanskim temama. Uz to je Biblioteka aktivan organizator književnih i likovnih festivala i tribina na kojima se predstavljaju djela najznačajnijih autora Crne Gore i regiona. Ove godine cjelovito predstavljanje Biblioteke dobilo je još jednu dimenziju: izložbu Stare razglednice Budve autorke Ane Zelinske iz kolekcije Arsena Melitonjana i Кeri Redi. Razglednice prikazuju Budvu na prelazu iz 19. u 20. vijek, a izložba upoznaje posmatrača i sa ranom etapom u razvoju pošte na Balkanu. Uz to, Biblioteka je aktivan promoter i konstituent realizacije ideje „Budva-Boka 2028 – Evropska prijestonica kulture“ najvećeg projekta EU iz oblasti kulture prestižne titule koja se dodjeljuje od 1985. godine. Cjelokupan tok aktivnosti prati prevashodna podrška Turističke organizacije Budve, zatim Vlade Crne Gore, posebno Ministarstva kulture i medija koje je od strane Vlade Crne Gore zaduženo da pruži neophodnu pomoć  Opštini Budva i partnerima u implementaciji ovog projekta. Nadalje, budvanska biblioteka predstavlja onaj neophodni dio projekta Evropska prijestonica kulture jer različitim aktivnostima više od dvije godine aktivno radi na podsticanju kandidature ostvarujući saradnju sa brojnim domaćim i inostranim partnerima, institucijama, nevladinim sektorom, kulturno-umjetničkim organizacijama i istaknutim pojedincima. Poželimo i budvanskoj biblioteci i gradu Budvi u cjelini da u konačnom izboru bude grad koji će svojom višemilenijumskom tradicijom i kulturom savremenosti s pravom ponijeti titulu Evropske prijestonice kulture na radost i čast svih nas koji je u ovome podržavamo.“

Direktorica Biblioteke Mila Baljević kazala je da je „cilj naše Biblioteke da što većim brojem programa koje radimo i imamo u planu da realizujemo idemo na putu ka cilju dobijanja aplikacije za prijestonicu kulture Evrope 2028. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × 2 =