Promovisana knjiga “Informbiro u Crnoj Gori”                                   U organizaciji NIP ART PRESS iz Budve, u press centru budvanskog hotela TRE CANNE,  pred većim brojem posjetilaca, promovisana je knjiga pod nazivom INFORMBIRO U CRNOJ GORI, poznatog beogradskog novinara i publiciste DRAGANA RADEVIĆA.

U uvoodnom dijelu večeri, novinar  i publicista Ranko Pavićević je pored ostalog kazao, da je do sada priča o Informbirou i Golom otoku bila jedna i diskutabilna, dok je od pojave Radevićeve knjige to potpuno druga priča, koja nam argumentovano otkriva obilje, do skoro nepoznatih podataka  iz tajnih arhiva ondašnje ozloglašene Udbe.  O  ovim  bolnim  temama i nakon toliko godina od od najstrašnijih i najtragičnijih dogadjaja, uglavnom se ćutalo i govorilo sa iskrivljenim podacima o tragediji naroda bivše Jugoslavije, a pogotovo naroda u Crnoj Gori, kazao je Pavićević, ističući, da je pozadina svega bila borba za vlast po svaku cijenu. 

Akademik ZORAN LAKIĆ ocjenjuje, da knjiga Dragana Radevića, svojim naslovom najavljuje svoj sadržaj. To je vrijeme sukoba Tita i Staljina na globalnom planu, a na ovom našem, to je  knjiga o našem Gulagu – Golom otoku, o vremenu svakojakih podjela i bratoubilaštva. Knjiga o našoj Vartolomejskoj noći, koja je trajala godinama. Knjiga o sukobina i diobama koje i dalje traju i izgleda neće nestajati, kaže Lakić. Spremniji smo za  raskole, nego za miran život. Kao da više volimo da patimo, nego uživamo u ljepotama života, slobodi i dostojanstvu, kazao je on.

Kao profesinalni istoričar, ukazujem na vrijednost arhivske dokumentacije u knjizi Dragana Radevića. Na osnovu  nove i prave arhivske gradje koja je i danas pod embargom, sve više se dolazi do pune naučne istine i pravih naučnih zaključaka ističe akademik Zoran Lakić.

Informbiro 1948. godne i Goli otok, odavno su me provocirali, pitajući se, ko je, kada i gdje, donio odluku o Golom otoku.  Pažljivim čitanjem knjiga Dragana Radevića, za oko će zapasti, da je u ondašnjem  društvenom sistemu, da je tu odluku mogao donijeti, samo prvi čovjek tog sistema. Autor knjige nam  nudi, više njegovih izjava, koje su medju sobom kontradiktorne i kao takve, lako  osporavajuće, kazao je pored ostalog,  akademik Zoran Lakić.

Publicista JOVAN MARKUŠ je kazao, da je riječ o više nego zanimljivoj knjizi, koju bi trebalo da ima svaka kuća u Crnoj Gori. Radević u knjizi Informbiro u Crnoj Gori, poimenično govori, šta je ko radio i ko je koga špijunirao u tom tragičnom periodu. Zbogom dostojanstvo, moglo bi se reći o postupcima tadašnjeg Titovog zločinačkog režima. To će biti jasno, svima koji pročitaju ovu zanimljivu knjigu, istakao je pored ostaloga publicista  Jovan Markuš.

Kada sam ušao u tajne arhive UDBE i pročitao puno toga, skrušeno sam rekao, ako se te arhive otvore, dogodiće se treći bratoubilački rat, ne samo u Crnoj Gori, kazao je autor knjige Informmbiro u Crnoj Gori  DRAGAN RADEVIĆ. Tadašnja partijska vrhuška, slala je na Goli otok, najbolje i najpametnije ljude, kako bi vladali po svaku cijenu i prisvojili sve što su željeli, kazao je pored ostaloga Radević, koji je odgovarao na brojna pitaja prisutnih.

Knjigu je 2018. godine objavila Književna zadruga Srpskog nacionalnog  savjeta u Podgoarici.  

Dragan Radević je rodjen u Budimlji u Crnoj Gori. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.  Bio je urednik brojnih studentskih i omladinskih  listova. Urednik “Borbe” i “Politike”, komentator Televizije Beograd, glavni urednik i direktor novosadskog “Dnevnika”.

Bio je glavni urednik i generalni direktor “Filmskih novosti” u Beogradu i glavni urednik “Glasa Crnogorca” u Podgorici, , osnivač i glavni urednik  “Glasa Vasojevića” itd.

Dobitnik je najznačajnijih novinarskih priznanja Udruženja novinara Srbije i saveza novinara  Srbije i Crne Gore, medju kojima je i nagrada za životno djelo.

Autor je knjiga: “Bratoubilački rat”, “Od Gazimestana do agresije”, “Takvog ga znam”, “Prvih 25 godina” i “Radevići iz Vasojevića”, javio je budvanski Art Pres. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × 4 =