Promocija romana Unutrašnje more Danice Vukićević


U četvrtak, 6. aprila u holu Akademije znanja, u organizaciji Narodne biblioteke Budve biće održana promocija romana Unutrašnje more autorke Danice Vukićević, dobitnice 69. NIN-ove nagrade za najbolji roman godine.

Na promociji koja počinje u 19 časova o romanu će govoriti Vanja Kovačević, filozof, teatrolog i novinar TVCG, a kroz razgovor autorka će nam predstaviti i roman i svoj književni rad.
Danica Vukićević rođena je 1959. godine. Završila je opštu književnost i teoriju književnosti, kao i Ženske studije. Objavila knjige poezije: „Kao hotel na vetru“; „Kada sam čula glasove“; „Šamanka“; „Luk i strela“; „Prelazak u jednu drugu vrstu“; „Visoki fabrički dimnjaci“; „Svetlucavost i milost“; „Dok je sunca i meseca“; „Ja, Klaudija“… Knjigu kratke proze „Na plažama“, proznu knjigu „Život je gorila“; knjigu priča „Majka obrnutih stvari“. Bavi se i književnom kritikom i esejistikom. Zastupljena je u pjesničkim i proznim antologijama koje su uređivali: Čarls Simić, Radmila Lazić, Mihailo Pantić, Ljiljana Đurđić…
Prije NIN-ove dobila je nagrade: ProFemina, „Biljana Jovanović“, „Milica Stojadinović Srpkinja“, „Kondir Kosovke devojke“.
Članica je Srpskog književnog društva. Živi i radi u Beogradu.
Danica Vukićević napisala je „Unutrašnje more“ – zbirku zapisa, mini-eseja, lirsko-narativnih fragmenata… u kojima je glavna junakinja i ona sama, sa uvidima (auto)poetičnim, ličnim, vrijednosnim, što čini nit koja dozvoljava da ova knjiga bude roman, kako je izričito u svom obrazloženju naziva NIN-ov žiri:
„Roman Danice Vukićević Unutrašnje more, formalno inventivan, preispituje probleme egzistencije od privatne do društveno-političke ravni, od materijalnosti svakodnevice do ključnih unutarnjih drama pojedinaca u savremenom svetu.
Jezičkom suptilnošću i silovitošću, Danica Vukićević transformiše fragmentarni način pisanja u celovitu romanesknu sliku sveta.“

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − thirteen =