Program XXXVI. festivala „Grad teatar“ za četvrtak, 14. jul


U četvrtak, 14. jula, u 21 čas, u Manastiru Svete Trojice u Stanjevićima, nastupom Hora Virtuozi, kojim će dirigovati maestro Bojan Suđić, otpočeće muzički program „Grada teatra“.

Maestro Bojan Suđić, najistaknutije dirigentsko ime u srpskoj muzici današnjice, već više od jedne decenije nalazi se na mjestu umjetničkog direktora Muzičke produkcije RTS i šefa dirigenta renomiranih ansambala – Simfonijskog orkestra RTS i Hora RTS. Redovni je profesor dirigovanja na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu i šef dirigent Simfonijskog orkestra ove institucije. Svoju profesionalnu karijeru izgradio je na izuzetno složenom i bogatom repertoaru simfonijske, horske, operske i baletske muzike. Danas je prepoznatljiv i po koncertima na kojima je na sceni okupio preko pet stotina izvođača, u izvođenju “Osme simfonije” Gustava Malera, Berliozovog i Verdijevog “Rekvijema”, Orfove “Karmine Burane” i drugih djela, kao i po koncertima koje je održao pred izuzetno velikim auditorijumom od preko deset hiljada ljudi, sa ciljem da se umjetnička muzika približi širokoj publici. Od pobjede na Jugoslovenskom takmičenju u Zagrebu (kasnije takmičenju „Lovro fon Matačić“), 1989. godine, profesionalna karijera maestra Bojana Suđića proširuje se na Evropu i Latinsku Ameriku, gdje je ostvario saradnju sa preko pedeset orkestara i horova. Pored Helsinške i Novosibirske filharmonije, simfonijskih orkestara iz Odenzea, Turkua, Klagenfurta, Helsinške opere i mnogih drugih eminentnih ansambala, Suđić je već deset godina redovni gost dirigent u sezonama Crnogorskog simfonijskog orkestra i OFUNAM-a iz Meksika. Sarađivao je sa najistaknutijim svjetskim umjetnicima, među kojima su Maksim Vengerov, Vadim Rjepin, Najdžel Kenedi, Ivo Pogorelić, Denis Macujev, Nikolaj Luganski, Mišel Berof, Šlomo Minc, Emanuel Pai, Plasido Domingo, Željko Lučić, Nemanja Radulović i drugi. 

Festivalski hor Virtuozi čine najbolji odabrani profesionalni pjevači iz Beograda i Novog Sada, koji se u Virtuozima ujedinjuju pod dirigentskim vođstvom maestra Bojana Suđića.

Na programu će biti izvedena djela duhovne i svjetovne muzike pisane za hor, kompozitora Kedrova, Hristića, Mokranjca, Rahmanjinova, Babića i Kuzmanovića.

Za publiku je obezbijeđen prevoz sa stanice Mediteran Expressa (u gradu) u 19 i 30 č. Napominjemo da u blizini manastira ima mjesta za parkiranje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × one =