Premijera mjuzikla Jedne ljetnje noći


U organizaciji Narodne biblioteke Budve u utorak, 29. marta sa početkom u 19 časova premijerno će biti izveden mjuzikl “Jedne ljetnje noći” (romantična komedija u 12 slika) u izvođenju Ženske vokalne grupe Harmonija. Tekst i muziku je napisala Mirjana Pajović, orkestarski aranžman potpisuje Zoran Ćulafić, dok su scenario napravile članice klape Harmonija, a naratorka je Julijana Kalajanović.

Razvoj turizma u Budvi uslovio je da se turistička ponuda, osim klasičnih sadržaja, proširi i podigne na veći nivo uvođenjem raznih kulturnim sadržaja. Kako je turistima trebalo prezentovati kulturu ovih krajeva pristupilo se formiranju Kulturnog centra Budve koji je imao zadatak da se bavi osnivanjem i radom kulturnih društava.

Prvo je osnovan KUD “Kanjoš” 1972. godine koji je radio kao folklorno društvo. Ubrzo, javljaju se i druge sekcije pa se tako osniva i Mješoviti gradski hor. Mješoviti gradski hor se ubzo transformiše i iz njega se izdvaja muška klapa a potom ženska vokalna grupa koja je osnovana 1983. godine kao vokalna grupa KUD “KANJOŠ” iz Budve, u čijem sastavu je radila sve do 1989. godine, kada se osamostalila i dobila ime “Harmonija”. Prvih godina pretežno su na repertoaru bile primorske dalmatinske pjesme koje su inače karakteristične za klapski način pjevanja. Iz godine u godinu repertoar se povećavao, tako da danas vokalna grupa, pored karakterističnog primorskog melosa, na repertoaru ima i kompozicije starih majstora, horske arije iz popularnih opera, starogradske pjesme, izvorne narodne pjesme kao i zabavne melodije. Veliki rad i upornost, pravilno odabran i stalno proširivan repertoar, dobro pripremani i osmišljeni nastupi imaju za posljedicu da Harmonija postoji treću deceniju i da postane sastavni dio kulturne ponude Budve.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 − 9 =