Predstava “Krvave svadbe” na manifestaciji “Igorovi dani” u Srpskom narodnom pozorištu


Predstava “Krvave svadbe”, koprodukcija “Grad teatra” i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad iz 2018. godine, biće izvedena tokom manifestacije “Igorovi dani” koju Srpsko narodno pozorište organizuje i ove godine u čast reditelja Igora Vuka Torbice od 19. do 23. aprila u Novom Sadu. Ova manifestacija, prema riječima organizatora, “predstavlja način da se odužimo vanvremenskom talentu reditelja, koji je za kratko vrijeme pokazao put savremenog teatra”.

Pored “Krvavih svadbi”, koje su na repertoaru 21. i 22. aprila, biće odigrane još dvije Torbicine predstave: „Tartif“, prema motivima Molijerove drame, u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor, i „Carstvo mraka“ Narodnog pozorišta Beograd.

Publika festivala „Grad teatar“ bila je u prilici da u periodu od 2015. do 2020. godine prati  rediteljska ostvarenja Igora Vuka Torbice, istovremeno se upoznavajući sa novim mogućnostima pozorišnog izraza. Lorkine „Krvave svadbe“ Torbica je režirao za XXXII izdanje festivala „Grad teatar“. Predstava je naišla na izuzetan prijem publike i stručne javnosti i obilježila pozorišnu sezonu zemlje i regiona (gostovanja na užičkom festivalu „Bez prevoda“, na 50. Danima mimoze u Herceg Novom, na MIT festivalu Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“, Primorskom poletnom festivalu u Kopru, Slovenija, na tivatskom festivalu „Purgatorije“, na Barskom ljetopisu, na Bijenalu crnogorskog teatra CNP-a, uz redovna igranja na repertoaru producenata i gostovanja na scenama regiona). Predstava je na užičkom festivalu nagrađena „Ardalionom“ za ulogu Vjerenice, na MIT-u glasovima publike proglašena najboljom predstavom, a na Bijenalu crnogorskog teatra dobila je nagradu za najbolju režiju, za najbolju žensku ulogu (ulogu Majke) i za najbolju muziku. Autorskom timu predstave dodjeljena je Nagrada Bijenala scenskog dizajna 2022. za scenski dizajn istoimene predstave u cjelini. Ujedno, za režiju „Krvavih svadbi“ Torbica je nagrađen nagradom budvanskog festivala „Grad teatar“ za pozorišni doprinos za 2017/2018. godinu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 + 1 =