Petrovac – Osvrt na književno veče „Tri slovenske vertikale: Njegoš, Andrić, Lalić“

 

 

ОСВРТ НА ЛИЈЕПО КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ
„ТРИ СЛОВЕНСКЕ ВЕРТИКАЛЕ: ЊЕГОШ, АНДРИЋ, ЛАЛИЋ“
(ПЕТРОВАЦ НА МОРУ, 28. АВГУСТ 2015)

Уприличено поводом најновије књике академика Радомира В. Ивановића
„Стваралачки узори и изазови“ (ЦАНУ, 2015)

 

Plakat - Tri slovenske vertikale - Njegos, Andric, Lalic

 

Књижевни програм „Три словенске вертикале: Његош, Андрић, Лалић“ приређен је у петак, 28. августа 2015. у 20.00 часова у музеј соби Спомен дома Црвена комуна у Петровцу (ЈУ Музеји и галерије Будве), поводом представљања публикације „Стваралачки узори и изазови: Његош. Андрић. Лалић“ (Подгорица: ЦАНУ, 2015), најновијег дјела акад. Радомира В. Ивановића, проф. књижевности из Београда.

 

Knjizevno vece - 1

Мр Александра Вуковић, акад. Радомир В. Ивановић и мр Божена Јелушић

 

У богатом програму су учествовали мр Божена Јелушић (проф. књижевности из Будве), мр Александра Вуковић (проф. књижевности из Никшића) и аутор, а у умјетничком дијелу наступила Јована Тодоровић, студ. глуме. Модератор вечери била је Катина Јовановић, проф. књижевности из Петровца.

Представљена је најновија у дугачком низу књига које ја академик Ивановић до сада објавио, а у „Напомени аутора“ навео је: Вишедеценијско бављење поетском вертикалом: Његош – Андрић – Лалић учврстило нас је у увјерењу да је ријеч о ствараоцима и мислиоцима који су савременицима и насљедницима служили као аутентични узори, извори и изазови, што је потврдио „суд времена“, као и наше аналитичко искуство, како у теоријској тако и у примјењеној равни.

 

Knjizevno vece - 2

Модераторка програма Катина Јовановић и учесници

 

Програм је отпочео уводним обраћањем модераторке Јовановић, која је, поздравивши учеснице и аутора, захвалила домаћину – Спомен дому Црвена комуна у Петровцу, ЈУ Музеји и галерије Будве у управи, Душану Медину и РТВ Будва која редовно прати петровачке програме из културе. Посебну захвалност упутила је бројној публици која је у потпуности напунила музејску салу. Осврнула се и на неколико мање познатих, неконвенционалних детаља из ауторове опсежне биографије и библиографије, и честитала му рођендан који је управо тога дана славио. Напоменула је да ова књига представња својеврсну хрестоматије од 12 студија и огледа радова на тему три велика књижевника – Његоша, Андрића и Лалића и навела издавача, уредника (акад. Ђорђе Борозан), рецензенте (акад. Ненад Вуковић и проф. др Лидија Томић). Књига од 318 страна посвећена је Ивановићевом унуку Војину В. Ивановићу, а прилоге књиге чине „Напомена аутора“, као и пратећи регистар имена који је саставила мр Ана М. Зечевић. Своје уводно обраћање завршила је ријечима да је ова књига „поглед кроз кључаоницу кроз коју некад човјек боље види него када отвори врата“ (парафразирана мисао Антона Густава Матоша).

 

Knjizevno vece - 3

Мр Божена Јелушић говори о књизи

 

Мр Божена Јелушић, проф. књижености у ЈУ СМШ „Данило Киш“ у Будви отпочела је своје излагање слављеничким ријечима да вечерас и она има повода за славље с обзиром на то да је ово још једно од многобројних учешћа на представљањима књига акад. Ивановића. Осврнула се на то су у овој публикацији аутору у фокусу интересовања биле оне теме којима је раније у мањој мјери прилазио, иако се до сада у великој мјери бавио поменутим књижевним ствараоцима. „Матична ћелија“ која је заједничка свима тројици аутора јесте, како је истакла, Његош, који је послужио као инспирација Андрићу, и као оријентир и инспирација Лалићу. Током свој занимљивог и надахнутог излагања, посебно се осврнула на Ива Андрића, његово књижевно стваралаштво и узоре, али и на скромност и уздржаност приликом откривања интимних детаља јавности. Она сматра, међутим, да је управо о Андрићу могуће много тога сазнати управо из његове бројне књижевне заоставштине у коју је неминовно уткао и дио себе.

 

Knjizevno vece - 4

Јована Тодоровић, студент глуме

 

Јована Тодоровић из Будве, студ. глуме на Академији лепих уметности у Београду, у класи проф. Виде Огњеновић, присутне је задивила изведбом Андрићевог фрагмента „Данак у крви“ из романа „На Дрини ћуприја“.

 

Aleksandra Vukovic

Мр Александра Вуковић

 

Мр Александра Вуковић, асистент на Факултету умјетности Универзитета Доња Горица, отпочела је своје обраћање указивањем на женственост и симболику датума одржавања скупа – Госпођина, и на стално „провијавање“ дјела Исидоре Секулић на страницама ове књиге. Скренула је пажњу на вишедеценијски, мукотрпан рад аутора у који је уградио велика знања и научну ерудицију, а која се огледа и у овој књизи. Осврнула се на своје, као и „учитеље енергије“ акад. Ивановића и поменуте тројице аутора. За Његоша, Андрића и Лалића је истакла да су стубови на Ивановићевој стваралачкој ћуприји; да књига почине Његошевом мишљу, а завршава се мишљу о Његошу, док је у средишњем плану Андрић као исходиште Његошево, а проходиште Лалићево. Подсјетила је на познанство и сарадњу акад. Ивановића са Михајлом Лалићем, и прочитала Лалићеве ријечи њему упућене давнањше приликом предаје својих књига Ивановићу: „Радомире, чувај ме од безначајног, приватног, увреде личне. Шта ће остати ако ме од свега тога сачуваш? Бојим се, ништа.“

 

akademik Radomir V. Ivanovic

Акад. Радомир В. Ивановић

 

Акад. Радомир В. Ивановић говорио је о ова три аутора, књизи и инспирацији. Захвалио је свима, посебно издавачу Црногорској академији наука и умјетности, домаћину-организатору, Душану Медину, дамама учесницама и посјетиоцима, и уз неколико биографских детаља и цртица из пријатељског и сарадничког искуства са Михаилом Лалићем.

 

Knjizevno vece - 5

Јована Тодоровић, студ. глуме говори Тужбалицу сестре Батрићеве

 

На крају вечери, Јована Тодоровић емотивно је извела тужбалицу сестре Батрићеве из Његошевог „Горског вијенца“.

 

Knjizevno vece - 6

Посјетиоци вечери

 
Након промоције књиге, посјетиоци и учесници су наставили дружењу на пригодном коктелу у фоајеу.

 

Knjizevno vece - 7

Knjizevno vece - 8

Knjizevno vece - 9

Прилог припремио Душан Медин
Фотографије: Мирослав Грубић