Otvorena izložba instalacija Platonski oblici umjetnice Klare Oros


U neđelju, 19. juna 2022. godine u 21 čas u Spomen-domu „Crvena komuna” u Petrovcu otvorena izložba instalacija Platonski oblici / Platonic solids  vizuelne umjetnice Klare Oros (Mađarska). Kustoskinja izložbe je mr Milijana Istijanović.

Milica Stanić, ispred JU „Muzeji i galerije Budve” je pozdravila prisutne i najavila direktoricu Ustanove mr Luciju Đurašković i Njegovu ekselenciju ambasadora Mađarske u Crnoj Gori Jožefa Neđešija.

Istoričarka umjetnosti i direktorica JU „Muzeji i galerije Budve” mr Lucija Đurašković je pozdravila prisutne i izrazila želju da se nastavi saradnja sa mađarskim umjetnicima u Crnoj Gori.

Izložbu je zvanično otvorio Njegova ekselencija ambasador Mađarske u Crnoj Gori Jožef Neđeši koji je izrazio zahvalnost domaćinima i upoznao publiku sa biografijom umjetnice.

Kratka biografija vizuelne umjetnice Klare Oros

Klára Orosz živi i radi u Pečuju već 25 godina. Diplomirala je i doktorirala vajarstvo na Univerzitetu u Pečuju, Fakultetu likovnih umjetnosti. Međutim, s južno-mađarskim gradom Segedinom je povezana na više načina  – rođena je tamo, započela osnovne studije vizuelne umjetnosti u tom gradu – i trenutno je vanredna profesorica na Univerzitetu u Segedinu, Pedagoški fakultet, Katedra za umjetnost i istoriju umjetnosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen − 7 =