Održana predavanja prof. Vide Ognjenović i prof. dr Miodraga Jovanovića


U okviru kulturne manifestacije „Ljubišini dani“ u utorak, 1. marta 2022. godine, u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ održana su predavanja prof. Vide Ognjenović i prof. dr Miodraga Jovanovića.

Ugledna književnica i rediteljka prof. Vida Ognjenović održala je predavanje  – „Stefan Mitrov Ljubiša kao diplomata i državnik“. Prof. Ognjenović je stavila akcenat na stranu Ljubišine profesionalne ličnosti o kojoj se manje govori, s obzirom da se Ljubiša najčešće slavi kao književnik. Govorila je o detaljima i izazovima sa kojima se Stefan Mitrov Ljubiša susretao dok je vršio dužnost poslanika u Austrougarskoj, ali i uspjesima koje je postigao za svoj narod tokom sedmogodišnje službe.

Dr Miodrag Jovanović, profesor Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Goregovorio je na temu – „Dijalekatsko i normativno u jeziku Stefana Mitrova Ljubiše”. „O jeziku Ljubišinih djela filolozi su puno pisali, međutim, proučavanje jezika ovog pisca i utvrdjivanje stepena saglasnosti njegovog jezika sa govorom Paštrovića uvjek je iznova inspirativno. Naglašava se da ovaj pisac previše ne odstupa od dijalekatske baze kojoj je pripadao. Rezultati do kojih se došlo upoređivanjem Ljubišinog jezika i Paštrovskog govora rijetko su potpuno podudarni. Iako je, kako je sam pisac isticao, nastojao da što bolje predstavibogatstvo jednog govora, da vjerno predstavi narodni izraz govora rodnih paštrovića, ipak mislimo da je pobijedila njegova svjesna opredjeljenost koja je vodila literariziranju jezika“, istakao je u svom predavanju dr Jovanović.

Ivana Domazetović iz JU Muzeji i galerije Budve je čitala djelove iz Ljubišinih pripovjetki – „Kanjoš Macedonović“, „Pop Andrović novi Obilić“ i „Skočidjevojka“.

Ove godine, manifestacijom „Ljubišini dani“ se obilježava 200 godina od rodjenja znamenitog pisca i političara iz Budve i Paštrovića – Stefana Mitrova Ljubiše (1822–2022).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × five =