Petrovac – Međunarodna konferencija “Kulturne i kreativne industrije & baština: Potencijali i izazovi”


NVO Društvo za kulturni razvoj “Bauo” iz Petrovca na Moru, u svom gradu, u hotelu “Palas”, od 4. do 6. marta organizuje veliku trodnevnu međunarodnu multidisciplinarnu konferenciju “Kulturne i kreativne industrije & baština: Potencijali i izazovi“, na kojoj će, uživo ili online putem, učestvovati 40 eksperata iz različitih oblasti – od umjetnosti i kulture do ekonomije i biznisa iz devet evropskih zemalja (Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Makedonija, Bugarska, Rusija i Italija).

Svečano otvaranje konferencije biće upriličeno u petak, 4. marta, s početkom u 10 časova, u hotelu “Palas”. Konferenciju će otvoriti mr Dobrila Vlahović, koordinatorka Resora kulture u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore.

Svi zainteresovani predstavnici medija, institucija i organizacija, kolege iz različitih sektora, kao i najšira javnost koju ova problematika zanima – dobrodošli su da prate rad cijele konferencije, s obzirom na to da je ista otvorenog tipa. Osim prisustva uživo, moguće je pratiti i cjelokupni program skupa online putem (Zoom platforma), a više informacija o detaljima programa biće objavljeni narednih dana.

U pitanju je prvi naučni i stručni događaj ovako širokog internacionalnog nivoa i s ovako brojnim učesnicima (40), u trajanju od ti dana, koji se organizuje u našoj zemlji, a da je posvećen isključivo sinergiji kulturne i prirodne baštine i sve brže rastućeg sektora kulturnih i kreativnih industrija (izdavaštvo, mediji, multimedija, nove tehnologije, kompjuterske igrice, internet aplikacije, komunikacije, marketing, advertajzing, dizajn, modna industrija…). 

“U periodu tranzicije od kapitalističkih ka postkapitalističkim društvima djelatnosti koje su ranije shvatane kao (pretpostavljeno) neprofitne, kao što su kultura i umjetnost, počele su da se percipiraju i kao ekonomski resurs, a njihove masovne interpretacije, definisane kao “kulturne” i/ili “kreativne” industrije, ulaze u period naglog razvoja.  Upravo prepoznavajući značaj i potrebu umrežavanja “tradicionalnih” sektora koji se bave kulturom i umjetnošću (javna uprava, javne ustanove kulture, NVO sektor, stručnjaci u kulturi, umjetnici i stvaraoci…) s novim tehnologijama i drugačijim potrebama aktuelnog tržišta, ova konferencija će nastojati da ukaže na široki spektar mogućih puteva, ali i stranputica, kojima se možemo kretati (a nekada i izgubiti) sa željom da ekonomski valorizujemo, komercijalizujemo i u novim medijima promovišemo bogato kulturno i prirodno nasljeđe. Očekujemo da će 40 učesnika i učesnica iz zemlje i inostranstva, na multidisciplinaran, interdisciplinaran i transdisciplinaran, a nadasve na kreativan i konstruktivan način – doprinijeti pružanju odgovora, ali i otvaranju novih pitanja o ovoj sve zastupljenijoj temi u javnom diskursu” – zapisali su prof. dr Ljiljana Gavrilović, etnološkinja-antropološkinja iz Beograda, i mr Dušan Medin, arheolog i menadžer u kulturi iz Petrovca na Moru, predsjednica i član Programskog odbora konferencije.

UČESNICI/CE KONFERENCIJE I TEME IZLAGANJA:

Prvi dan / 4. mart

dr. sc. Koraljka KUZMAN ŠLOGAR (Hrvatska) / Kulturne i kreativne industrije u baštinskoj perspektivi; prof. dr Dragana RADEVIĆ (Crna Gora) / Mapiranje kulturnih i kreativnih industrija u Crnoj Gori; prof. emerita dr Milena DRAGIĆEVIĆ ŠEŠIĆ (Srbija) / Kreativni turizam i kulturno nasleđe na evropskim periferijama: Da li su moguće participativne mikropolitike lokalnih zajednica?; Jasmina PIJANMANOVA, MA (S. Makedonija) / Kreativnite industrii i nivniot pridones vo ekonomijata; prof. mr Janko LJUMOVIĆ (Crna Gora) / Mapiranje kulturne geografije kroz dramsku i pozorišnu baštinu: Potencijal festivala Grad teatar Budva u oblasti kreativnih industrija; doc. dr Edin JAŠAROVIĆ (Crna Gora) / Kulturna politika gradova i kreativna ekonomija nasleđa; Nikola Bada RADONJIĆ (Crna Gora) / Culture & Heritage: Transformacija i reinterpretacija za nova vremena predsjedava: prof. dr Refik ŠEĆIBOVIĆ, akademik; Nemanja MILENKOVIĆ, MA (Srbija) / (Re)brendiranje kulturnog nasleđa; Sara MANDIĆ, MA (Crna Gora) / Uticaj delovanja civilnog sektora na valorizaciju i održivu upotrebu kulturnog nasleđa u domenu kreativnih industrija; Saša SREĆKOVIĆ (Srbija) / U prostoru između šansi i realnih dometa; prof. dr. sc. Darko BABIĆ (Hrvatska) / Upravljanje baštinom i muzeologija kao kreativna industrija; Tamara OGNJEVIĆ, MA (Srbija) / Kreativne industrije i muzej: Neiskorišćeni potencijal „konzervativnog autoriteta“; Jelena ĐUROVIĆ (Crna Gora) / Digitalizacija biblioteka u Crnoj Gori: Rezultati istraživanja i preporuke; Gordana LJUBANOVIĆ i Maja SIMONOVIĆ (Crna Gora) / Digitalne biblioteke, otvoreni pristup i ponovno korišćenje.

Drugi dan / 5. mart

prof. dr Marijana ŠEĆIBOVIĆ i prof. dr Refik ŠEĆIBOVIĆ, akademik (Bosna i Hercegovina) / Nova znanja za valorizaciju kulturne baštine; prof. mr Ana MATIĆ (Crna Gora) / Dizajn edukacija na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju kao moguća potpora valorizaciji kulturne baštine Crne Gore; doc. dr Zrinka MILEUSNIĆ i Nikita KOCJANČIČ (Slovenija) / Iz knjige u život: Studentski projekti promocije arheologije za javnost; prof. dr Martina BLEČIĆ KAVUR (Slovenija) i Dušan MEDIN, MA (Crna Gora) / Zaboravljene sjekire u konceptu kreativne baštine; doc. dr. sc. Amra ŠAČIĆ BEĆA (Bosna i Hercegovina) / Turistički potencijali najstarije baštine Bosne i Hercegovine; prof. dr. Boris KAVUR (Slovenia) / Traveling Without Moving; dr Milena JOKANOVIĆ (Srbija) / Kulturno nasleđe Srbije u prostorima mešovite stvarnosti; doc. dr. sc Jacqueline BALEN (Hrvatska) / Prezentacija arheološke baštine kroz digitalne vizualizacije: Primjer dobre prakse; dr. Iskren VELIKOV (Bulgaria) / Virtual Reality Experience and the Valorization of Local Medieval Heritage: The Medival Town of Cherven and Rock-Hewn Churches of Ivanovo; mr Bojan BOLJEVIĆ (Crna Gora) / 3D lasersko skeniranje u službi zaštite i promocije kulturno-istorijskih spomenika; doc. mr Marko GOŠOVIĆ (Crna Gora) / Implementacija live zvučnih efekata na eksterijerima građevina i potencijalni benefiti na turističku privredu; dr Marija ĐORĐEVIĆ (Srbija) / Zvučni zapis kao kulturno nasleđe i resurs; Spomenka SARAGA (Hrvatska) / Kako lokacija za snimanje filma može postati turistička atrakcija (i obratno); dr Dragan M. ĐORĐEVIĆ (Srbija) / Biti Neko, Niko i Svako: Fluidnost identiteta u oblasti popularne kulture i masovnih medija; prof. dr Ljiljana GAVRILOVIĆ (Srbija) / Digitalne igre: Nasleđe u novom ruhu; dr Srđan BULATOVIĆ i mr Darko NIKČEVIĆ (Crna Gora) / Autentični muzički „proizvod“ inspirisan tradicionalnom muzikom; dr Hristina MIKIĆ (Srbija) / Kreativnost inspirisana tradicijom: „Digital Glass Serbia“ kao spona između nasleđa i kreativnih industrija; mr Olga NIKANOROVA (Rusija) / Tradicionalni manastirski zanati u kontekstu kreativnih industrija.

Treći dan / 6. mart

doc. mr Andrijana POPOVIĆ (Italija) / Umrežene ruke tradicije: (O)gledalo kreativne industrije; dr Branko BANOVIĆ (Srbija) / Nakit od uglja: Ka učitavanju novih značenja; mr Jelena ĐUKANOVIĆ (Crna Gora) / Tornaleta − bijelo na bijelom: Domaća bijela čipka u savremenom kontekstu; mr Boris ĆALIĆ (Crna Gora) / Implementacije etno-motiva u modnom dizajnu; Iva ĐUROVIĆ (Crna Gora) / Savremena primjena etnološkog nasljeđa u kreativnim industrijama na primjeru dobrotske čipke; Adrijana HUSIĆ (Crna Gora) / Crna Gora na drugačiji način: Od kulture i prirodnih ljepota do afirmacija rodne ravnopravnosti; mr Milena ŽIVKOVIĆ (Crna Gora) / Transformacija umjetnika u cilju zaštite prirode i prirodne baštine.

Partneri na ovom projektu su akteri lokalne kulturne scene iz naše opštine – javne ustanove kulture i prosvjete: JU Muzeji i galerije BudveJU Narodna biblioteka Budva i Škola za osnovno muzičko obrazovanje Budva i Centar za izučavanje i revitalizaciju tradicionalnih igara i pjesama CIRTIP iz Kolašina, a finansijska podrška pružena je od Opštine Budva putem Javnog konkursa za raspodjelu sredstava za projekte nevladinim organizacijama u 2021. godini.


AGENDA KONFERENCIJE


KNJIGA SAŽETAKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × four =