Narodna biblioteka – Promovisan novi broj časopisa Krug mladih

21.04.2019. god.

Proteklog vikenda u Narodnoj biblioteci Budve promovisan je 13. broj časopisa Krug mladih u organizaciji Narodne biblioteke Budve i NVO Sedma sila mladih. Brojna publika nije krila oduševljenje zanimljivim i edukativnim programom i novim brojem časopisa koji postaje sve bogatiji i sadržajniji.

Promociju 13. broja časopisa činila su tri segmenta: u prvom dijelu prikazana je emisija o nevladinoj organizaciji Sedma sila mladih i časopisu Krug mladih, koja je nedavno emitovana na televiziji Crne Gore . Nakon toga na veliko oduševljenje publike, izveden je „performans“ kojim su kroz umjetnost prikazali kako nastaje časopis, kojim temama se bave, čemu posvećuju pažnju i na šta žele da utiču.

U muzičkom dijelu programa nastupila je mlada talentovana umjetnica iz Podgorice Branka Zečević, koju zbog raskošnog glasa zovu  drugim imenom „vila crnogrska“.  Publika je bila oduševljena snagom Brankinog glasa i emocijama koje izaziva kod slušalaca.

Zorica Radenović, urednica časopisa Krug mladih i predsjednica NVO „Sedma sila mladih“,  kazala je da je ponosna na sve članove redakcije koji su prethodne tri godine stvarali i promovisali časopis. Ona je naglasila da su to mladi ljudi koji su uz mnogo ljubavi i entuzijazma pokrenuli novi talas omladinskog aktivizma u Budvi i šire. Kako je  istakla „Sedma sila mladih“  je za tri godine napravila veliki pomak, konstantno unaprijeđujući položaj mladih u lokalnoj zajednici kroz edukaciju i promociju pravih vrijednosti. Ona je istakla da su ih do sada na tom putu podržavale lokalne javne institucije, preduzeća, Opština Budva i Ministarstvo Sporta i mladih Crne Gore.

Radenović smatra da su mladi u Budvi donekle „probuđeni“ ali da im je potrebna konstantna motivacija i podsticanje na aktivizam. Kako je kazala, i dalje su rijetke samoinicijative mladih, kojim bi pokazali spremnost da se zalažu za svoje interese, bolji položaj u društvu i spremnost da doprinesu opštem dobru. Ona je ocijenila da uglavnom preovlađuju akcije koje im drugi sugerišu i podržavaju ih u njihovoj realizaciji, što je dokaz da moramo još mnogo toga da uradimo na razvijanju svijesti o značaju i ulozi omladinskog akrivizma.

Miloš Boreta,  član redakcije Krug mladih, kazao je da je dirnut iskrenim i toplim emocijama koje je tokom promocije osjećao od strane publike.

„To je najljepša nagrada za sve urađeno i sjajan podstrijek za nove izazove. Iako smo bili u zatvorenom prostoru, sunce se probilo do nas i ukrasilo program koji smo pažljivo pripremali“, kazao je Boreta i dodao sa je siguran da će dokumentarac o Krugu mladih, performans i muzički nastup Branke Zečević zadugo ostati u sjećanju svih posjetilaca.

Tatjana Đurović, članica redakcije i dopisnica Kruga mladih iz Pljevalja, prvi put prisustvovala je promociji i bila vidno oduševljena onim što je imala priliku da vidi i čuje. Ona ja kazala da joj se naročito dopalo što su se mladi okupili oko sjajne ideje koja ima cilj da stvori nešto vrijedno. Naročito je srećna što u Krugu mladih postoji pozitivna energija koja ih motiviše da svaraju čak i onda kada misle da to ne umuju i da nemaju talenta, te da je to naročito važno u današnje vrijeme kada mladi uglavno  provode vrijeme na drušvenim mrežama, zanemarujući talente koje imaju i koje nijesu u prilici da razvijaju. 

O promociji koju je uljepšala svojim muzičkim nastupom imala je samo riječi hvale i Branka Zečević. Ona je kazala da je uživala u divnoj i prijatnoj atmosferi koja ju je motivisala i na buduću saradnju.

Sedma sila mladih osnovana je 2015. godine kao nevladina organizacija sa sjedištem u Budvi. Tokom dosadašnjeg rada objavili su 13. brojeva časopisa “Krug mladih”, osnovali istoimeni portal, organizovali brojne kulturne događaje, panele, diskusije, humanitarne akcije. Već tri godine u saradnji sa JU Narodna biblioteka Budve uspješno organizuju beslatne radionice novinarskog i kreativnog pisanja, brojne kulturne događaje, promocije, okrugle stolove, panele i humanitarne akcije.

Prijatelji 13. broja časopisa su Opština Budva, lokalne javne institucije i preduzeća.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 5 =