Narodna biblioteka – Održana promocija knjige “Personalni karusel- šizofrena zbirka”

 

 

Promocija knjige poezija “Personalni karusel- šizofrena zbirka” četiri autorke: Sandre Đurbuzović, Marije Krivokapić, Katarine Sarić i Stanke Stanojević  održana je u holu Akademije znanja, u poneđeljak, 20. novembra 2017. godine. 

Knjiga je iz štampe izašla u oktobru, a ovo je prvo predstavljanje, nesvakidašnje, kao i poezija. Autorke predgovora su Dubravka Đurić i dr Milena Radović Savić, a ilustratorka Sandra Đurbuzović.

Povodom obilježavanja  Dana Opštine Budva,  JU Narodna biblioteka Budva je svoj programski segment osmislila kao promociju svoje izdavačke djelatnosti  koja je ove godine pokrenuta. Persnalni karusel – koautorska zbirka četiri pjesnikinje je treća knjiga koja je štampana u protekla  tri mjeseca u izdanju Narodne biblioteke Budve. O knjizi je govorio pisac i književni kritičar Balša Brković, a moderatorka večeri je bila Milica Vuković koja je ujedno i lektorica knjige. U muzičkom dijelu učestvovao je Strenger trio.

Sandra Đurbuzović rođena je na Cetinju 12. januara 1965. Poslije završenog dizajnerskog smjera u podgoričkoj gimnaziji, te Više likovne škole u Beogradu, diplomira u januaru 1992. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek Grafički dizajn, u klasi prof. Mladena Kolobarića. Radno i stvaralačko iskustvo, kao umjetnička direktorica, stiče i prenosi na svoje radove i zajedničke projekte u Sarajevu, Budvi, Podgorici i Beogradu. Autor je više nacionalnih brendova, edicija knjiga, znakova, plakata, čašopisa, udžbenika, kataloga… Pored grafičkog dizajna, bavi se digitalnim slikanjem, oblikovanjem sitne plastike, poezijom, te kreativnim radom sa djecom u budvanskoj umjetničkoj školici „Plavi zec” u sklopu Centra vizuelnih umjetnosti, čij i je osnivač. Krajem jula 2017. imenovana je za državnu sekretarku u Ministarstvu kulture Crne Gore. Izlagala je na mnogim grupnim i samostalnim izložbama kod nas i u svijetu. Dobitnica je više nagrada za dizajn, među kojima se ističu dvostruka nagrada francuske Vlade i nagrada njemačkog grada Eutin. Članica je ULUCG, Internacionalnog umjetničkog udruženja Rusije, te budvanske umjetničke grupe UNIKAT.

Marija Krivokapić rođena je 1971. godine u Nikšiću. Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, diplomirala je engleski jezik i književnost, magistrirala na Filološkom fakultetu u Beogradu i doktorirala u Novom Sadu. Kao gostujuća profesorka predavala je na mnogim univerzitetima u Americi, Austriji, Sloveniji, Češkoj Republici itd. Zastupljena je u brojnim publikacijama kao autorka, koautorka i naučnica. Među njima su: M. Krivokapić, N. Diamond Images of Montenegro in Anglo-american Creative Fiction and Film, Cambrid-ge scholars publishing, 2016. godine, Ogledi iz savremene angloameričke književnosti, Ogledi iz savremene književnosti starosjedilaca Sjeverne Amerike ka kraju indijanske istorije Filozofski fakultet Nikšić. Radi na Filološkom fakultetu u Nikšiću. U zbirci je zastupljena sa svojim prvim poetskim ostvarenjima.

Katarina Sarić rođena je 1976. godine na Cetinju. Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću diplomirala je filosofiju a potom i crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti. Objavljivala je u gotovo svim književnim žanrovima, priče su joj zastupljene u brojnim časopisima, neke od njih su prevedene na engleski i makedonski jezik i objavljene u časopisima „The Baffler” i „Revijata Branuvanja”, Struga. Neke od njenih pjesama objavljene su i u „World Poetry Yearbook” – 2014. (English edition). Učestvovala je na mnogim festivalima među kojima su: „Trg pjesnika – Grad teatar Budva”, VIII Internacionalni sajam knjiga” – Podgorica, „XXVIII Barski ljetopis”, „Novi beogradski krug”, horor festival „Crna ovca” – Beograd, „Novi književni karavan” – Prijedor, „Internacionalni festival poezije” – Brčko, 2014. itd. Prvu romanesknu trilogiju „Caligat in sole” objavljuje u podgoričkoj izdavačkoj kući „Narodna knjiga” 2012. godine, roman „Nada, uspori! Zgazićeš pticu” u atinskoj „Monoceros books” 2014. aroman „Amputirani” na „Amazonu”. Na Amazonu se mogu naći i izdanja njene prve zbirke poezije „G-đice teatralne”, kao i zbirke kratkih priča „Akutna ženska sedmica”. Živi i stvara u Budvi.

Stanka Rađenović Stanojević rođena je 1977. godine na Cetinju. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, na Odsjeku za srpski jezik i književnost. Učesnik je brojnih festivala i pjesničkih susreta među kojima su: „Pjesnička riječ na izvoru Pive”, „Ratkovićeve večeri poezije”, „Trg pjesnika – Grad teatar Budva”, „Makarijevo slovo”, Međunarodni Beogradski festival poezije – „Trgni se! Poezija” , „Festival poezije mladih” – Vrbas, „Prvi regionalni pjesnički susreti” – Brčko itd. Dobitnik je priznanja i nagrada na festivalima poezije. Objavila je tri pjesničke zbirke: „Nijemo govori ljubav (INTER NOS)” 1998. godine, „Pjesme” 2003. za koju je dobila nagradu „Spasoje Pajo Blagojević” i „Tajna polomljenih sitnica” 2012. godine. Neke pjesme su joj prevedene na engleski, albanski i slovenački jezik i objavljivane u mariborskoj reviji za kulturu i društvo Dialogi, zatim u crnogorskom časopisu za književnost, kulturu i društvena pitanja „Ars”, „Književnom zapisu”, u „Inflight” magazinu i drugim. Radi kao organizator književnog programa u Narodnoj biblioteci Budve. Živi u Podgorici.

Knjiga je urađena kao potpuni estetski ugođaj  čemu  je doprinijela i brižljivo urađena oprema knjige Sandre Đurbuzović – naglasila je moderatorka večeri i prva čitateljka, ujedno i lektorka Personalnog karusela, profesorica Milica Vuković. Ona je istakla da je “prateći nastajanje zbirke, shvatila da je rad na ovako zamišljenoj knjizi bio  izazov i za same autorke, izazov koji je podrazumijevao puno osluškivanja  i uvažavanje glasa one druge, treće, četvrte …” Više u video zapisu.

Nakon što je moderatorka Milica Vuković iznijela osnovne podatke o knjizi, autorke su čitale stihove po svom izboru. Kako je to izgledalo pogledajte na video zapisu.

O knjizi je govorio književnik i književni kritičar Balša Brković.

On je istakao da je Personalni karusel jedna vrlo netipična knjiga u kojoj nema odjeljaka koji pripadaju striktno određenoj autorki ponaosob, već je netipično pravljena, kako se prave lične knjige iza kojih stoji jedan autor. Pjesme su grupisane po ciklusima i sve to ima jednu tematsku liniju, precizno razvijenu što knjizi daje još jednu dimenziju pored  vizuelnog momenta koji je u vrijeme kada knjige sve više prave  diletanti i neznalice, pa je sve manje lijepih knjiga, kada bibliofilska dimenzija knjiga ide u neki drugi, treći plan; ova knjiga insistira na nečem drugom- suprotnom. Integralno izlaganje Balše Brkovića, možete viđeti na video zapisu.

Tokom večeri, u nekoliko navrata nastupio je budvanski “Strenger trio”. Mladi talentovani sastav svojim izvođenjem je doprinio da ovo divno poetsko veče bude još ljepše. Navijte zvučnike, uključite video i uživajte.

 

POŚETIOCI NA PROMOCIJI

 

 

  

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen + four =