Dan opštine Budva – Dokumentarna izložba „Kulturni pejzaž budvanskog priobalja“

 

 

Povodom Svečane sjednice Skupštine opštine Budva, u srijedu, 22. novembra 2017. godine, ispred hotel „Budva“ postavljena je dokumentarna izložba „Kulturni pejzaž budvanskog priobalja“. Izložba je dio kulturnog programa kojim se obilježava Dan opštine Budva.

Izložbu su koncipirali arhitekta Slobodan – Bobo Mitrović iz Budve i arheolog i menadžer u kulturi Dušan Medin iz Petrovca.

Dokumentarna izložba „Kulturni pejzaž budvanskog priobalja“ bila je dio istoimenog projekta JU Muzeji i galerije Budve koji je predstavljen u okviru manifestacije međunarodnog karaktera “Dani evropske baštine”, održane od 25. do 30. septembra 2017. godine u budvanskoj Modernoj galeriji, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore.

Na panoima je prikazano devet lokaliteta budvanskog priobalja. Kvalitet odabranih sadržaja, izbor fotografija i drugih dokumenata, obim i karakter tekstualnih opisa, priroda teme koja se obrađuje, obilje informacija na relativno malom prostoru, odličan vizuelni utisak, mogući višestruki efekti prikazanog na pojedinca i turističku privredu Budve, daju ovoj izložbi takav nivo i značaj, da se ona ne samo može postaviti prilikom obilježavanja bilo kojeg značajnog „Dana“, već za nju treba iznaći mogućnost stalne postavke.    

Svakako, ona je i za muzej i za galeriju, ali pravi efekti ove izložbe će se postići kad bude postavljena na neko pogodno mjesto u gradu, u vremenu kad naš grad pośećuje veliki broj turista. Kako li bi tek izgledala ista ova izložba koju vidimo na fotografiji, a koja je postavljena na pustom šetalištu u kasne novembarske dane, na istom ovom mjestu sredinom jula ili avgusta? A tek na Svetom Stefanu ili Miločeru, na šetalištu u Petrovcu? U ljetnjem periodu, veoma je poželjno neko reprizno izvođenje maestralnog vođenja kroz izložbu, kojem smo prisustvovali prilikom njenog otvaranja u Modernoj galeriji. Amfiteatar pored Crvene komune očekuje tako nešto, prostrani plato ispod Citadele takođe, zašto ne i prostor između crkava. Kakve bi efekte izložba tek tada imala.

Ovakve izložbe zahtijevaju i određeno mjesto postavljanja. Suvišno je govoriti koliko bi prethodno navedena mjesta uticala na kompletan utisak o izložbi, u odnosu na neveselu stvarnost koju gledamo godinama, a koja je na pozadini prikazane fotografije.  

Zamislite skoro nemoguću situaciju. Dio zidina Starog grada oslobođen od svih držača, kablova, tendi, reklama, najava u obliku zavjesa i pokrivača, silnog ugostiteljskog mobilijara. Poslije dugog vremena, ispred tako obnaženih, čistih zidina Starog grada postavljena je izložba „Kulturni pejzaž budvanskog priobalja“. Panoi postavljeni na držačima od prirodnog materijala, a na panoima tekstualne informacije osim na crnogorskom, i na još nekoliko svjetskih jezika. Hiljade turista svakodnevno obilazi Stari grad, zadržava se ispred izložbe i upoznaje kulturu ovog podneblja. A dio te kulture je tu, odmah iza panoa. Turisti prilaze, dodiruju kamen, uočavaju njegove bore izazvane vjekovnim trajanjem, upoznaju se sa istorijom ovog grada koja je utisnuta u tim zidinama. Da, nažalost, skoro nemoguća situacija, iako je sve tu, na dohvat ruke. 

 

Dani evropske baštine se održavaju preko tri decenije, a cilj je bliže upoznavanje šire javnosti sa lokalnom i kulturom baštinom Evrope i njihovim vrijednostima, kroz brojne programe. Ove godine se održavaju pod sintagmom „Kulturna i prirodna baština: pejzaž mogućnosti“. Sintagma upućuje na sagledavanje mogućnosti koje pruža kulturna i prirodna baština. Predstavljena izložba je pokazala da je tih mogućnosti zaista puno, posebno uzimajući u obzir da je u Budvi turizam osnovna grana privrede.

Treba vjerovati da će ova izložba dobiti tretman kakav zaslužuje, da će se iskoristiti mogućnosti koje nudi, a autori će sasvim sigurno, kao i do sad, nastaviti da rade na dobrobit svoga grada, na ovoj ili nekoj drugoj temi. 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − six =