Narodna biblioteka Budve – Predstavljen književni klub Poenta poetika iz Nikšića

 

 

 

U četvrtak, 19.oktobra 2017. godine, u Narodnoj biblioteci Budve, predstavljen je književni klub Poenta poetika iz Nikšića koji funkcioniše u okviru JU “Zahumlje”. 

Razgovor sa učesnicima književne večeri vodila je Stanka Rađenović Stanojević.

Više detalja o radu kluba saopštio je mr Goran Radojičić, pisac i predśednik književnog kluba Poenta poetika.

Pozitivna iskustva o članstvu u klubu Poenta poetika prenijeli su članovi kluba: Milica Petričević, Danijela Jokić, Marko Vilotijević, Rada Draganić i Sava Radulović. Takođe, oni su govorili i svoje stihove (više u video zapisu).

Predśednik kluba mr Goran Radojičić je predstavio književni klub i govorio o potrebama za njegovo osnivanje. Krajem prošlog vijeka došlo je do pada sistema vrijednosti, a taj proces se odrazio i na kulturu, napomenuo je Goran Radojičić. Pojavila se potreba za osnivanjem ovakvog kluba koji bi afirmisao mlade književnike, poeziju i književnost uopšte. Sastavni dio aktivnosti kluba je i poetska propaganda, pa u tom pogledu članovi kluba su česti gosti škola, omladinskih klubova, nikšićkih lokala. To se, po riječima Radojičića, pokazalo veoma korisnim nakon nekih desetak takvih propagandnih akcija.

Ozbiljan rad članova kluba nametnuo je potrebu da se ta aktivnost predstavi i u štampanoj formi. Nakon godinu i po štampan je zbornik Mozaik, a u njemu je zastupljen 21 pjesnik, oni članovi koji su u tom vremenu bili najaktivniji, istakao je Radojičić. U nastavku razgovora, naglašen je pozitivan stav stručne javnosti na rad književnog kluba kao i planovi na novom zborniku koji bi trebao da se pojavi do kraja godine. Više u video zapisu.

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS KNJIŽEVNE VEČERI  

Pravo je zadovoljstvo prisustvovati predstavljanju književnog kluba u kojem najveći broj članova čine mladi stvaraoci. Energija, stvaralački zanos, ushićenost što su u prilici da mogu svoje stihove podariti drugima, ogledali su se na licima autora. Nažalost, nije im uzvraćeno na pravi način kao i ko zna koliko puta unazad kad gostuju mladi i još nedovoljno afirmisani stvaraoci. Malobrojni pośetioci, zaista su uživali, a ostali ne samo da su propuštili jedno prijatno veče u kojem su mogli da se druže sa mladim stvaraocima i njihovom poezijom, već su svojim nedolaskom uskratili onu dragocjenu podršku koja je i potrebna i očekivana kad su mladi stvaraoci u pitanju. Moguće je da čekaju da neko od ovih mladih svojim zbirkama ili romanima postane poznat kao npr. Toni Parsons, pa će ih tada udostojiti svojim prisustvom i napuniti amfiteatar kao prethodne večeri. To je odlično i za autora i za publiku, ali vjerujem da im je na početku stvaralačke karijere ta podrška neuporedivo potrebnija.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × three =