Najava programa XXXVI festivala „Grad teatar“ za subotu, 6. avgust

 

U subotu, 6. avgusta, sa početkom u 21 č, na Trgu pjesnika se nastavlja ovogodišnji književni program festivala gostovanjem prof. mr Janka Ljumovića, koji će predstaviti svoju knjigu eseja “Pozoriste kao kapital”.

Knjiga eseja Pozorište kao kapital, autora Janka Ljumovića u izdanju Matice crnogorske predstavlja dio slike savremenog crnogorskog pozorišta. Eseji su objavljivani u crnogorskim časopisima Gest, Matica, Lingua Montenegrina, zatim u makedonskom časopisu Ars Academica, kao i zbornicima radova sa konferenecija održanih na Cetinju, u Beogradu, Grazu i Mariboru. Odabrane teme radova bile su građa za istraživanje unutar polja savremenih izvedbenih studija, pozorišne produkcije, repertoarske politike, menadžmenta festivala, sociologije pozorišta i studija kulture. U uvodnom dijelu knjige Ljumović je zabelježio: ”Dio predstava o kojima govorimo, još su na reperoaru crnogorskih pozorišta, pa čitalac može lako provjeriti glavne elemente analize ili odabrane teorijske ili umjetničke pristupe u njihovom sagledavanju. Drugi dio koji već pripada pozorišnoj istoriji, obavezuje na pisanje o pozorištu koje u savremenosti ima manjak istraživačkih i izdavačkih produkcija. Misao o vlastitoj praksi jeste odgovornost pozorišnog sistema. Odgovornost svih aktera koji ga čine, umjetnika, autora, istraživača, teatrologa i pozorišnih kritičara. Na taj način se stvara arhiv knjiga o pozorištu, a knjige jesu kapital kulture jedne zajednice. Zanimljive su veze koje u pisanju o pozorištu gradimo, baš kao i razlozi da se iznova vraćamo temama koje su proživljene, ili ćemo zahvaljujući njima sa novim čitanjima graditi drugačije kritičke poglede na dramu i pozorište.”

Janko Ljumović je vanredni profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerzitetu Crne Gore na Cetinju. Rukovodilac je studijskog programa Drama i pozorište. Diplomirao je i magistrirao pozorišnu i radio produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Učesnik je brojnih nacionalnih i međunarodnih konferencija, producent i urednik niza projekata iz oblasti scenskih umjetnosti, medija, menadžmenta u kulturi i kulturne politike. Od 2008. do 2015. godine bio je direktor Crnogorskog narodnog pozorišta, i ministar kulture u Vladi Crne Gore od 2016. do 2017. godine. Autor je knjiga: Kultura page, Produkcija značenja, Svijet umjetničkih profesija – drama i pozorište i Pozorište kao kapital. Urednik i kourednik publikacija:  Start-up Creative Podgorica, Platforma za novo djelovanje kulture, Crnogorsko narodno pozorište1953-2013Representation of Gender Minority Groups in Media: Serbia, Montenegro and Macedonia, Crnogorske studije kulture i identiteta, Multikulturalizam i savremene umjetničke prakse, Politika i pozorište – sjećanje na stvarnosti i Kultura sjećanja – politike i prakse

Moderator večeri je doc. dr Hazim Begagić, teatrolog i producent i direktor Narodnog pozorišta Zenica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × 2 =