Gala koncert pijaniste Borisa Kraljevića na festivalu Grad teatar

 

 

 

Crnogorski pijanista svjetskog ugleda predstavio se Klavirskim  kvintetom Bele Bartoka, što je svojevrsna premijera ovog djela, jer se ono u čitavom našem region do sada nije izvodilo

Koncert Borisa Kraljevića na Gradu teatru, najpoznatijeg i najnagrađivanijeg crnogorskog pijaniste na međunarodnoj sceni, koji je više od decenije svjetski priznati virtuoz i pedagog, i ovog puta se pokazao kao festivalski muzički događaj.

U crkvi Santa Marija Kraljević se ovog puta predstavio sa međunarodnim kvartetom “Ars Longa”, i bravuroznim izvođenjem Rumunskih narodnih igara (Sz. 68) Bele Bartoka (Igra štapom, Igra s pojasom, Igra u mjestu, Igra iz Bicijuma, Rumunska polka, Užurbana igra), kao i Bartokovim Klavirskim kvintetom u C-duru (Sz. 23), djelima Andante, Vivace Scherzendo, Adagio, Poco a poco piu vivace. Prepuno gledalište je višeminutnim ovacijama  ispratilo Kraljevića i njegov kvartet – violiniste Nikolu Pančića i Mladena Drenića, čileanskog violistu Alberta Kastilja, violončelistu Filipa Tomića, i vratilo ih na bis. Poseban dio programa pripao je zvijezdi evropske i azijske muzičke scene, sopranistkinji Sung Hi Park iz Južne Koreje, koja je oduševila publiku izvođenjem arija “Piangero la Sorte Mia” i “Se pieta di me non senti” iz opere “Julije Cezar” Georga Fridriha Hendla.

Kraljević, koji uz koncentriranje na svjetskim scenama vodi i masterske kurseve u velikom broju evropskih država, a prije svega u Aziji (od 2006. živi i predaje u Singapuru, a njegovi studenti su dobitnici brojnih prvih i specijanih nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima), izjavio je da koncert na ovogodišnjem Gradu teatru neće zaboraviti.  

“Kada se u životu dešavaju tako intenzivne stvari da čovjek baveći se svojom profesijom ne mijenja samo države, nego i kontinente, onda se nekako namjerno ili nenamjerno potisnu neka vrlo dragocjena sjećanja, poput mojih koncerata na Gradu teatru. Na ovom festivalu nastupao sam sedam puta, prvi put 1998, kada je postojala jedna elitna selekcija koja se zvala “Pijanisti sa pet zvijezdica”. Učešće u toj prestižnoj grupi pijanista je dugo kasnije za mene bilo veliki podsticaj da ovdje nastupam i na drugim divnim koncertima, kao član kamernih ansambala i solističkih resitala. I kada sam prije ovog koncerta sa kvartetom  “Ars Longa” sjeo da probam klavir u predivnoj akustici crkve Santa Marija, svega sam se odmah sjetio. To me je inspirisalo, uz divnu budvansku festivalsku publiku, kao i moje prijatelje koji su doputovali ovdje iz Kotora, Herceg Novog, pa i iz Beograda čak, i omogućilo jedno uzbudljivo veče koje neću zaboraviti”, istakao je Kraljević, koji među brojnim domaćim i međunarodnim priznanjima ima i Nagradu “Gorki list” za najinventivnijeg umjetnika Grada teatra, koju su mu 2006. dodjelili budvanski festival i brend iz Subotice “Gorki list”.

Sam izbor da se Kraljević ove godine predstavi izvođenjem Klavirskog kvinteta Bele Bartoka, može se smatrati ekskluzivnim događajem, jer se ovo djelo slavnog kompozitora, koliko je poznato do sada, nije izvodilo ne samo na Gradu teatru i u Crnoj Gori, nego možda ni u regionu.

“Trebalo bi tome ipak ozbiljno pristupiti i istražiti sve informacije, ali ja se ipak ne sjećam da sam i čuo, ili slušao, da se Bartok ikada izvodio i u bivšoj Jugoslaviji. Radi se o djelu koje je prepoznato kao jedno od vrhunski teških za svaku dionicu pojedinačno, ne samo za klavir, pošto je u pitanju Klavirski kvintet, i jednako teško za zajedničko muziciranje. Bartokov kvintet je izazov uopšte, čak i za držanje nota u rukama, od prvih momenata studiranja. A i onda kada mislite da ste sve uradili, shvatite da petoro ljudi ima podjednako bitne dionice četrdeset ili četrdeset dvije minute, i po tome je Bartokov kvintet vrlo poznat. Drago mi je što je moja budvanska publika ovo čula, i želim da kažem, zašto ne, volio bih da joj se vratim već iduće godine, na sljedećem Gradu teatru, sa nekim drugim programom, možda i solističkim”, izjavio je Boris Kraljević.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


6 + one =