Nagrada za autorski tim predstave „Krvave svadbe“

 

Autorskom timu predstave „Krvave svadbe“ dodjeljena Nagrada Bijenala scenskog dizajna 2022.
za scenski dizajn predstave u cjelini

 

Autorskom timu predstave „Krvave svadbe“ Federika Garsije Lorke, u režiji Igora Vuka Torbice, koprodukciji JUGrad teatar“ iz Budve i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, dodjeljena je Nagrada Bijenala scenskog dizajna 2022. za scenski dizajn istoimene predstave u cjelini.

Bijenale scenskog dizajna je manifestacija koju su osnovali YUSTAT – OISTAT centar Jugoslavija i Muzej primenjene umetnosti u Beogradu 1997. godine. Postojalo je do 2006. godine i steklo je visok nacionalni i regionalni ugled. Ponovno pokretanje Bijenala scenskog dizajna, kako se navodi u pratećoj dokumentaciji, “rezultat je potrebe za praćenjem i vrednovanjem realne pozorišne produkcije, kao i umjetničkih i kustoskih praksi u oblasti scenskog dizajna i scenskog prostora. Sadašnje Bijenale scenskog dizajna bavi se prostorom bivše Jugoslavije. Nagrade i priznanja Bijenala vode se principima i vrijednostima koji su uspostavljeni pri osnivanju iz 1997. godine: osvjetliti kako pozorišnu, tako i produkciju događaja koji imaju elemente scenskog dizajna, a ne ulaze u uobičajene kategorije za nagrade (scenografija, kostim, scenska muzika…). Istovremeno, Bijenale promoviše takozvane ‘nevidljive ljude’, one u pozadini, a zapravo ‘proizvođače’ pozorišta i stavlja ih u istu ravan sa autorima. Novi, obnovljeni Bijenale, nastavlja tu tradiciju uvažavanjem svih promjena nastalih u međuvremenu, kako među strukama koje ‘proizvode’ djela scenskog dizajna, tako i u samim praksama scenskog dizajna”.

Regionalni selekcioni tim Bijenala, koji je radio u sastavu: Janko Ljumović, producent i profesor (Podgorica, Cetinje), Anja Prinat, producentkinja (Ljubljana), Mirna Rustemović, dramatuškinja (Zagreb), Besfort Idrizi, glumac i reditelj (Bitolj), Asja Krsmanović, dramatuškinja (Sarajevo) i Darinka Mihajlović, kostimografkinja (aka Selena Orb, Beograd, Novi Sad), nakon višemjesečnog rada u selekciju za žiriranje uzeo je u obzir dvanaest pozorišnih predstava sa područja bivše Jugoslavije, među kojima i predstavu “Krvave svadbe” u režiji Igora Vuka Torbice, koprodukciju festivala “Grad teatar” sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada iz 2018. godine.

Stručni žiri festivala, koji je radio u sastavu: Radivoje Dinulović, arhitekta (Beograd, Novi Sad), Filip Jovanovski, arhitekta, scenograf i vizuelni umjetnik (Skopje, Bitola), te Matko Botić, dramaturg, teatrolog, muzičar i pozorišni kritičar (Zagreb, Split), Nagradu Bijenala scenskog dizajna 2022. za scenski dizajn predstave u cjelini dodijelio je autorskom timu “Krvavih svadbi”.

U obrazloženju odluke žirija je navedeno: “Opis priznanja koje nagrađuje scenski dizajn predstave u cjelini, naglašavajući cjelovitost i zaokruženost umjetničke vizije, već po samoj definiciji upućuje na Torbičino majstorsko čitanje Lorcina poetsko-dramskog veza. Redatelj se, naime, prvenstveno usredotočuje na sintetičko promišljanje ukupnosti književnog predloška, stvarajući besprijekorno zaokruženu cjelinu. Ono lehmannovsko pitanje, koje dvoji je li u suvremenom teatru (dramska) napetost više uopće napeta, rezonira kroz čitav komad; više uzbudljivi poetski recital nego uprizorenje dramskih sukoba, ‘Krvave svadbe’ odmiču se od uobičajenih akvarela južnjačkih strasti i melodramatskih konvulzija. Osnovni gradivni element u fragilnoj scenskoj konstrukciji jest ritam; ističe se besprijekoran redateljski osjećaj za bešavne prijelaze među scenama, pomno slagana akustička dramaturgija primijenjene glazbe Vladimira Pejkovića, te scenografski tour de force Branka Hojnika, koji tek s nekoliko pažljivo odabranih elemenata, uz pomoć pogođeno stiliziranih kostima Jelisavete Tatić Čuturilo postepeno stvara scensku magiju prispodobivu snazi Lorcine poetske imaginacije. Budvansko-novosadska predstava ambiciozan je pokušaj uspostavljanja vrlog, novog čitanja dobro poznate dramske lektire, čiji se scenski dizajn izdvaja iz ostatka selekcije nesumnjivom kvalitetom svojih sastavnica, ali i unutrašnjom dramaturgijom razvoja akustičkih i vizualnih elemenata scenske igre”.

Nagrade i priznanja će biti dodeljeni 05. septembra 2022. tokom Bijenala scenskog dizajna koje se održava u okviru programa „Kaledioskop“ evropske prestonice kulture Novi Sad.

Publika XXXVI festivala „Grad teatar“ će i ove godine biti u prilici da odgleda predstavu „Krvave svadbe“ u  petak, 5. avgusta, na sceni između crkava, sa početkom u 21 čas.

Pored Igora Vuka Torbice, reditelja predstave, autorski tim čine Branko Hojnik, scenograf, Jelisaveta Tatić Čuturilo, kostimograf i Vladimir Pejković, kompozitor. U predstavi igraju: Varja Đukić, Milica Grujičić, Ivana Mrvaljević, Pavle Popović, Branka Otašević, Vukašin Ranđelović, Miroslav Fabri, Draginja Voganjac, Maja Stojanović, Dušan Vukašinović, Filip Đuretić i Nenad Pećinar.   

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 + seventeen =