Muzeji i galerije Budve – Održan poetski performans Snježane Akrap-Sušac

 

U utorak, 30. avgusta 2022. godine u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” u budvanskom Starom gradu upriličen je poetski performans Snježane Akrap-Sušac pod nazivom „Zamalo emotivne pjesme…i priče“.

Na samom početku su o autorki i njenom stvaralaštvu govorili Berislav Latković i Dragan Popadić, nakon čega je sopranistkinja Aleksandra Magud izvela komozicije „Još ne sviće rujna zora“ i „Santa Lucia“ uz klavirsku pratnju Dejana Krivokapića. U poetskom performansu poeziju su govorili  Ljeposava Lela Dobriša, Berislav Latković, Zoran Petrušić i Dragan Popadić, uz učešće i prema režiji autorke Snježane Akrap-Sušac. Poslednju pjesmu je odrecitovala mr Lucija Đurašković i zaključila izuzetno posjećeni poetski performans u Modernoj galeriji u Budvi.

Snježana Akrap-Sušac (rođena u Kotoru), pjesnikinja, prozaistkinja, spisateljica za djecu, publicistkinja. Više od tri decenije živi u Puli. Profesorica je hrvatskog jezika i književnosti. S Feodorom Grubaš Štifanić objavila je Malu zb(i)rku priča koja je 2015. godine odabirom Ministarstva kulture Republike Hrvatske ušla u naslove kojima se predstavlja hrvatska dječija književnost na Sajmu dječije knjige u Bolonji. S istom autoricom objavila je zbirku pjesma i priča za djecu Mic po mic. Godine 2013. uredila je monografiju Strukovne škole Pula. Pjesničku zbirku Žena posve obična objavila je 2016. godine, knjigu za djecu Mazilica 2017., a zbirku kraćih priča Znam gdje mi je mjesto 2018. godine. Drugu zbirku kratkih priča Snjeguljica ne jede jabuke objavila je 2019. godine. Bavila se novinarskim radom, te pisala članke i reportaže za glasilo hrvatske manjine u Crnoj Gori Hrvatski glasnik. Režirala je nekoliko poetskih performansa koji su izvođeni u gradovima Istre i Boke, te kazališnu predstavu Hrvatski bez muke (prema motivima iz djela E. Ionesca i D. Harmsa).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − fifteen =