Stari pečati i pečatnjaci Mitropolije crnogorsko-primorske

Drugog septembra u 21 čas na Trgu između crkava u okviru 6. Književnog festivala Ćirilicom u Budvi predstavićemo monografiju „Stari pečati i pečatnjaci iz Arhive Mitropolije crnogorsko-primorske“ autorke dr Smilje Vlaović.

O monografiji će govoriti Žarko Leković i autorka.
Imajući u vidu sudbinu različitih eksponata i vrijednih predmeta koji su tokom vremena nestajali i iz riznica, muzeja, pa i arhiva, cilj je bio da na jednom mjestu sakupe pečate iz Arhiva Mitropolije crnogorsko-primorske, i to i otiske pečata na raznim dokumentima, i fotografije pečata koji još postoje u Arhivu. U ovoj Monografiji su prikazani pečati svrstani u određene grupe kao što su manastirski, kapetanijski, sudski, parohijski, bolnički i dr. od početka pojave pečata na starim poveljama gdje su metalni pečati utiskivani u topao vosak sa končićem, do pečata s kraja 19. i početka 20. vijeka. Ova publikacija je nastala kao plod višegodišnjeg rada na proučavanju i sortiranju arhivskih dokumenata, a u cilju da se i ovaj dio nasljeđa sačuva i prezentuje čitalačkoj i naučnoj javnosti.
Smilja Vlaović rođena 1978. godine, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću na odsjeku za Srpski jezik i književnost; magistrirala na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Kotoru -smjer za valorizaciju kulturnoistorijskog i arhitektonskog nasljeđa, dok je doktorske studije pohađala na Univerzitetu Republike Srbije, u Prištini, na Filozofskom fakultetu, odsjeku za Istoriju.
Autorka je mnogih naučnih tekstova među njima: Mošti svetog Haralampija u Crnoj Gori, Vladika Ilarion Šišojević, prvi episkop zetski, Manastir Sv. Marka u Podgorici i dr. zatim prikaza: Radovan Bećirović, stvaralački fenomen, Bukvar Save Dečanca iz Paštrovića, Prikaz Hrestomatije za djecu, Prikaz zbornika Srbi na prostoru BIH od 15-20 vijeka i dr.
Za Svetigoru:Manastir Svetog Marka u podgoričkoj Staroj varoši, Podgorička Jusovača „carstvo muka“, Manastir Sv. Simeona, na Nemanjinom gradu, Manastir Morača i mošti sv. Haralampija, Krst sv. Jovana Vladimira u Ohridu, Crkva u Džafer mahali u Podgorici, Pop Radovan Novović, premćanski Diogen, Sveti Mardarije i manastir Kornet, Crkva na Čepurcima i Ljuboviću i dr.
Za Sveviđe: Obodska crkvišta i staro latinsko groblje u dva nastavka, Povratak u vjeru pradjedovsku, Toponimi sela Žari i Obod u bjelopoljskoj i mojkovačkoj opštini i dr.
Putopisi: Sjaj Judejske pustinje(Sveviđe), Putopis s Jordana(Sveviđe), Jaši, Petkin grad radosti i djece, Pravoslavni dom za stare, iz Bukurešta, Pompeja prije i poslije Njegoša (Pravoslavlje), Iz vizure Petrovih pinjola (Pravoslavlje);
Srpske novine: Jermeni i Srbi obnovili podgoričku crkvu,Sveti Sava opet u Podgorici…
Knjige: Makavejska crkva u Tološima kroz vjekove, Crkve Sv. Kirika i Julite i Sv. Georgija u Donjoj Gorici, Crkva na Trsi(Piva), njeni ktitori i obnovitelji, u štampi saradnik: Bogorodica pećka krasnica i monografija Stari pečati i pečatnjaci iz Arhive mitropolije crnogorsko-primorske.
Priprema za reprint izdanje Spomenica sjeni podgoričkih Srba, Srpska književna zadruga.
Učesnica je brojnih naučnih skupova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × 2 =