Muzeji i galerije Budve – Muzičko poetsko veče

 

JU Muzeji i galerije Budve u petak 3. februara 2023. godine, sa početkom u 19 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” organizuje poetsko-muzičko veče pod nazivom „Pesme Prizrenske”. Veče je nazvano po knjizi pjesama akademske umjetnice i književnice Radmile Knežević, koja će ujedno i govoriti na večeri. Pored autorke knjige, uz muzičku pratnju klavira Ninoslave Zlatković, učestvovaće i vokalni solista Danijela Nikolić, kao i novinarka Jasna Bezarević.

Radmila Knežević rođena je u Prizrenu. Završila je Akademiju umetnosti, smjer gluma i Filološki fakultet – književnost i srpski jezik. Glumica je sa stalnim angažmanom u Narodnom pozorištu u Prištini sa śedištem u Gračanici, u kome takođe režira predstave i vodi Školu glume. Direktorica je i osnivač Dramskog studija – škole glume u Budvi, u okviru koga se kao dramski pedagog bavi pozorišnom edukacijom đece i odraslih. Osnivač je i predśednica festivala dječije književnosti u Budvi „Male morske pjesme i priče”.

Direktorica umetničkog udruženja „Bistrica” u Beogradu i Prizrenu. Voditelj i urednik Kluba ljubitelja knjige i filma u Budvi. Predstave koje je režirala, kao i drame koje je napisala, izvođene su na brojnim festivalima u zemlji i regionu na mnogim pozorišnim, profesionalnim, amaterskim i školskim scenama.  Dobitnik je 4 nagrade za režiju 5 nagrada za đečije predstave u cjelini. Piše: kratke priče, drame i pjesme. Zastupljena je u lektiri za Osnovnu školu u Srbiji.    Članstvo:  Udruženje književnika Crne Gore, Udruženje književnika Srbije, Udruženje dramskih pisaca Srbije, redovan član Matice srpske u Novom Sadu, član ASSITEJ-a (Međunarodna organizacija za razvoj pozorišta za đecu i mlade), Instituta za dečiju književnost u Beogradu, Udruženja crnogorskih pisaca za đecu u Podgorici, članica crkvenog hora „Jevstatije Prevlački” u Budvi, Odbora za obnovu svetinja Prizrena. Živi u Budvi, Beogradu i Prizrenu. Objavila je deset knjiga. Dobitnik je mnogobrojnih književnih nagrada od kojih su neke i međunarodne. Zastupljena je u značajnim antologijama i zbornicima poezije. Živi u Budvi.

 

Ninoslava Zlatković – kompozitorka, klavir

Studirala kompoziciju i teoriju muzike, a nakon završenih studija radila kao profesor u srednjoj muzičkoj školi „Stevan Mokranjac” u Prištini. Bila predsjednica Muzičke omladine Prištine i Muzičke omladine Kosova i Metohije 4 godine. Jedna od osnivača Gradskog kamernog orkestra u Prištini 1996. godine, čiji je bila i umjetnički rukovodilac nekoliko godina. Učesnica mnogih kulturno-umjetničkih manifestacija u zemlji i inostranstvu. Unazad 20-ak godina nastanjena je u Budvi, gdje radi kao profesorica u Muzičkoj školi u kojoj je vršila funkciju direktorice 11 godina. Posvećena je muzičkom stvaralačkom radu, klavirskom sviranju, ali i književnom pisanju.

Od značajnijih kompozicija ističu se: „Without the mind” djelo za gudački orkestar, „Poslednji, možda” za simfonijski orkestar „Dyptih” za flautu, klarinet i klavir, „Sub rosa” za kamerni sastav, Tokata za klavir, Sonatina za 2 violine, „Passus primus de visione za 2 klavira i 2 perkusionista” i dr. djela umjetničke muzike, a bavi se i obradama pjesama u klasičnom i džez maniru. Član je dua „Vox Feminae” (sopran i klavir) sa kojim je prošle godine objavila CD „Koja je ono djevojka?”, na kome je umjetnički obradila stare budvanske i paštrovske pjesme. Dobitnica nagrada na državnim takmičenjima na klaviru i kao član raznih kamernih sastava, a nagrađivana i za književni rad. Iza sebe ima nekoliko autorskih večeri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 − ten =