Monodrama Knjeginja Ljubica u izvođenju Vjere Mujović


U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve u sklopu bogatog programa kulturne manifestacije Ljubišini dani biće prikazana monodrama Knjeginja Ljubica u izvođenju Vjere Mujović utorak, 20. februara 2024. godine u 19 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović”.

„Na kafi kod kneginje Ljubice” je dramski program Muzeja grada Beograda, romansirana biografija knjeginje Ljubice. Ova monodrama je prvi muzejski teatar nastao u Srbiji 2009. godine. Njen autor je Nataša Popovska.

Kneginja Ljubica, glumica Narodnog pozorišta u Beogradu, Vjera Mujović, dočekuje goste i, uz kafu i ratluk, besjedi o svojoj sudbini. Predstava njeguje kulturu śećanja na znamenite ličnosti, snažne heroine naše prošlosti.

Vjera Mujović odrasla je u Crnoj Gori u porodici ljekara. Srpska pozorišna i filmska glumica bavi se i muzikom, pisanjem i prevođenjem. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umjetnosti u klasi profesora Predraga Bajčetića. Doktorirala je 2019. na temu „Kulturna diplomatija kao činilac promene imidža Republike Srbije u svetu“. Stalni je član ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu u kojem je ostvarila brojne zapažene uloge, a iza nje je višegodišnje iskustvo organizacije i učešća u domaćim i stranim projekima iz oblasti kulture, kao i akcijama od društvenog značaja. Na televiziji je igrala u serijama: Snohvatica, Mješoviti brak, Selo gori, a baba se češlja, Moj rođak sa sela, Crveni mesec, Kolo sre’e, Ringišpil…   Bila je zapažena u TV filmu “Mina”  kao Mina Karadžić. Radila je i u pozorištima i na filmu u Sankt Petersburgu, Moskvi i Parizu.. Gostovala u Rusiji, Ukrajini, na Sjevernom polarnom krugu, Gruziji, Jermeniji, Švedskoj, Italiji, Grčkoj, Francuskoj…  Snimila je dva muzička CD na francuskom i ruskom jeziku, prevodila je romane sa ruskog i komade sa francuskog. Vjerina dramatizacija Cinika, izvodila se u Zvezdara teatru kao ,,Višnja u čokoladi”. Priredila je Poetski kabare Ivo Andrić, predstavu posvećenu našem jedinom Nobelovcu, Esperando al Che (o Čeu Gevari), kao i dramski tekst Mala crna haljina, omaž Koko Šanel, a producirala je i brojne predstave. Njena knjiga sa ovim dramskim tekstom  na pet jezika (italijanski, francuski, ruski, engleski i kineski) izašla je u Italiji. Dobitnica je više nagrada u zemlji i u inostranstvu… od Zlatne značke kulturno-prosvetne zajednice (2015), Nagrade Kapetan Miša Atanastasijević za doprinos širenju srpske kulture u svijetu (2017), Zlatni Beočug (2018), nagradu za najbolju ulogu u radijskom programu za 2019. i Vukovu nagradu za 2020. godinu.  Olga Kniper Čehova u Madlenianumu, Vodič kroz sprski mentalitet,  DVE ŽENE I JEDAN RAT, PUPIN – POSLEDNJI SAN, njeni su najnoviji projekti u kojima je ostvarila zapažene uloge. Prošle godine osnovala je festival MUZETEA, festival muzejskog teatra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven − six =