Moderna galerija – Koncert Paštrovska svita

 
 

 

U petak, 14. marta 2014. godine premijerno je izveden koncert Paštrovska svita, autorski rad Vjere Nikolić, pijanistkinje i kompozitorke iz Podgorice. Pored autorke, na koncertu su nastupili Admir Šabović (flauta i glas) i Mirjana Rajčić (klavir). Koncert je organizovala Javna ustanova Muzeji i galerije Budve povodom obilježavanja godišnjice rođenja Stefana M. Ljubiše.

 

Pocetak koncerta

 

Vjera Nikolić, autor koncerta kaže da je aranžmane za poznate paštrovske pjesme – Primorkinja konja jaše, Pade cv’jetak nerandže, Oj radosti veselosti… – uradila u želji da se tradicionalno narodno stvaralaštvo inkorporira u umjetničku muziku. Na ovaj način vokalno-instrumentalnim kompozicijama na paštrovske teme obogaćenim modernom harmonijom koja podržava etno-džez zvuk, nastoji široj publici (a posebno mlađoj populaciji) prikazati dragocjenost i vanvremenost tradicionalne muzike Paštrovića.

 

Vjera Nikolic

 

Vjera Nikolić je diplomirala klavir na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Od 1998. aktivno sarađuje sa Crnogorskim narodnim pozorištem kao pijanista i kompozitor (do sada više od 20 predstava). Bavi se srednjovjekovnom muzikom (saradnja sa Mariom Jonas i Ars Coralis Coeln), alternativnom (V.I.S. Gorenje), klapskom (Assa Voce), blues, jaz i etno-jazz muzikom (grupe Čet’r i Banda od Muzike). Bavi se i primijenjenom umjetnošću – do sad je imala više izložbi svojih ručnih radova, a u javnosti je poznata po nastupima u svojim kreacijama- odjeći od recikliranih materijala.

 

Mirjana Rajcic

 

Mirjana Rajčić je diplomirala na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi profesora V. Bočkarjova, a specijalizirala na FMU u Beogradu, u klasi Aleksandra Serdara. Solistički, i u kamernim sastavima nastupala je u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Rusiji, Velikoj Britaniji, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Uspješnu saradnju je ostvarila sa više renomiranih umjetnika iz zemlje i inostranstva. Trenutno radi kao profesor klavira u muzičkoj školi “Petar II P. Njegoš” u Baru.

 

Admir Sabovic

 

Admir Šabović je diplomirao na odsjeku za flautu na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Postdiplomske studije je završio u Čikagu, kod jednog od vodećih američkih flautista, Donalda Pecka. Bavi se pedagoškim radom, i prošle godine je izabran za stipendistu britanske vlade za usavršavanje mladih profesora u Engleskoj. Držao je koncerte u mnogim zemljama Evrope, Amerike i Azije, gdje je bio angažovan i kao predavač. Sarađivao je sa mnogim eminentnim flautistima.

 

Kraj koncerta

 
Koncertni program:

  1. Primorkinja konja jaše
  2. Ljubio se bio golub
  3. Pade cv’jetak nerandže
  4. Oj radosti veselosti
  5. Junak junaka okom pogleda
  6. Maglica se povrh brda vila
  7. Vrijeme se veseliti
  8. Cilik ‘tica ciliktala

 

Vjera Nikolic 2

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS KONCERTA

 

Autorsko djelo Vjere Nikolić “Paštrovska svita”, imalo je veoma dobar prijem kod publike. Odlični aranžmani i izvanredan nastup umjetnika oduševili su publiku, pa je svaka kompozicija propraćena burnim aplauzom. Nadamo se da ce kompozitorka Vjera Nikolić nastaviti sa ovakvim projektima.

 

Posjetioci koncerta 1

Posjetioci koncerta 2

Posjetioci koncerta 3