Moderna galerija „Jovo Ivanović“ – Održan koncert „Muzička tradicija za djecu i mlade“


Sinoć (četvrtak, 14. oktobar) u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ u Starom gradu Budvi održan je koncert „Muzička tradicija za djecu i mlade“. Brojni posjetioci su prisustvovali izvedbama dječje ženske klape „Primorkinje“ iz Budve, kojom rukovodi profesorica Katarina Popović. 

U nastavku programa, nastupile su i Tijana Rakočević i Milena Rondović, članice ženske pjevačke grupe „Đude“ iz Kolašina, kao i njihov rukovodilac Davor Sedlarević, spec. tradicionalne igre, koji je tokom večeri bio i u ulozi moderatora-naratora. On je istakao važnost projekta u smislu promocije i popularizacije tradicionalne muzike među mladim izvođačima, kao i terenski rad u Paštrovićima (etnološki, etnokoreološki, etnomuzikološki) koji je prethodio koncertu.

Na repertoaru sinoć bilo je više tradicionalnih pjesama iz Paštrovića, Budve, Boke, kao i savremenih obrada u klapskom maniru, kao i tradicionalni napjevi i obrade iz kontinentalnog dijela Crne Gore i regiona. 

Na samom početku večeri, prisutne je pozdravio Dušan Medin, projekt-menadžer Društva za kulturni razvoj “Bauo”, koji je bliže predstavio sve učenike, program, kao i partnere na projektu, izrazivši im zahvalnost na uspješnoj saradnji.

Koncert su organizovali Društvo “Bauo”, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, JU Muzeji i galerije Budve, Škole za osnovno muzičko obrazovanje Budva, kao i partnera na projektu CIRTIP – Centar za izučavanje i revitalizaciju tradicionalnih igara i pjesama iz Kolašina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 + three =