Koncert sastava “Etno elegija” oduševio brojnu publiku Festivala “Ćirilicom”

 

Koncertom sastava „Etno elegija“ sinoć je nastavljen šesti Književni festival „Ćirilicom“, a mnogobrojnoj publici na Trgu između crkava u budvanskom Starom gradu ovaj autentični muzički projekat, u uvjerljivom i virtuoznom nastupu, predstavili su Dušica Kordić (vokal, violina, gusle), Nikola Vučković (klavir) i gost iz Sjeverne Makedonije, Aleksandar Petkovski (kaval).

U ulozi naratora određene kompozicije uveličao je vizuelni umjetnik iz Bijele, Novica Zečević, koji je čitao stihove Laze Kostića i Bore Stankovića.

„Repertoar je sačinjen od pjesama i kompozicija različitog karaktera, čak i muzičkog žanra, koje su iz različitih zemalja. Na repertoaru su pjesme i kompozicije iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Azerbejdžana i Mađarske. Aranžmani su uglavnom jedna originalna, autentična kompozicija (solo klavir), kao i par pjesama koje su transkribovali za sastav „Etno elegija“, ali ih izvode u aranžmanu autora koji ih izvode“, kazala je u uvodnoj riječi Stanka Rađenović iz Narodne biblioteke Budve, nakon čega su Kordić, Vučković i Petkovski izveli 13 kompozicija: Barcelona Gypsy Balkan Orchestra – „Marijo, deli bela kumrijo“ (vokal/violina, kaval, klavir), „Karanfil se na put sprema“ (vokal, klavir), „Ezgija“ (kaval, klavir), „Telal viče“ (vokal, klavir, narator), Sintezis – „Dumardija“ (kaval, klavir), „Poljem se vija“ (gusle, klavir), „Gusta mi magla padnala“ (vokal, kaval, klavir), Aziza Mustafa Zadeh – „Spring suite“ – III stav (klavir), „Žubor voda žuborila“ (vokal, kaval, klavir), A. Sarievski – „Kinisa mome na voda“ (vokal, kaval, klavir), Trag – „Mesečina“ (vokal, kaval, klavir), Staniša Stošić – „Žal za mladost“/“Keremejli“ (vokal, violina, kaval, klavir, narator) i V. Monti – „Čardaš“ (violina, kaval, klavir).

Pijanista Vučković podsjetio je da sa Dušicom Kordić sarađuje dugi niz godina, a kao Duo „2SOUL(o)S izvode kompozicije različitih žanrova. Kako je kazao, pošto je na internetu čuo za kavalistu Aleksandra Petkovskog, odlučio je da sa njim stupi u kontakt, a ubrzo su, bez unaprijed zacrtanog plana, došli na ideju da svi nastupaju zajedno kao trio.

„Ipak se ispostavilo da smo ostvarili saradnju u sastavu koji je interesantan. Sigurno da naša zemlja nije imala priliku da čuje ovaj spoj instrumenata, na primjer gusala i tradicionalnog makedonskog instrumenta kavala, sve uz klavirsku pratnju i mislim da se to do sada nije čulo. Akcenat je na etno muzici, uglavnom su naši aranžmani. Moji su za klavir, Dušičini za violinu, gusle, vokal manje-više, ima tu nekoliko improvizacija, a Aleksandrovi su za kaval. Imamo par numera koje smo „skinuli“ po sluhu. Naravno, i tu ima istupanja, sitnih improvizacija, drugačijih elemenata u odnosu na original koji bend ili sastav izvodi, ali čini mi se da su u pitanju svega tri ili četiri numere. Moram da priznam da je Dušičina ideja bila da se uvede narator. To je po mom mišljenju vrhunska ideja, s obzirom da je „Ćirilicom“ ipak književni festival. I onda, ta neka usmena riječ uz muzičku podlogu baš ima jačinu“, istakao je Vučković.

Petkovski kaval svira 15 godina, a diplomirao je na Fakultetu muzičke umjetnosti u Skoplju, na odsjeku za narodne instrumente. Istakao je da je njegova namjera da, dokaže da osim u etno muzici, kaval može da se svira i u klasici, džezu i popu.

„Ja sam vrlo srećan što radim sa profesionalcima, ja učim od njih i oni od mene. Oni prvenstveno sviraju klasičnu muziku, a ja etno. Spajamo nešto za šta se nadamo da će se svidjeti i crnogorskoj i regionalnoj publici. Pripremali smo se svega nekoliko dana, sve je došlo spontano i samoinicijativno. Želio sam da se oprobam i u klasičnoj muzici, jer do sada nisam imao priliku“, naveo je on.

„Kada ste dovoljno sigurni u sebe, po prirodi stvari sigurni ste i u ekipu koja vas okružuje“, riječi su kojima Kordić opisuje novi muzički sastav „Etno elegija“.

„Polazim od sebe, ako sam ja 100 posto sigurna, ubijeđena sam da će i u toku i na kraju koncerta biti najbolje moguće kritike. Sa Nikolom i Aleksom je zaista lako raditi, zato što su izuzetni poznavaoci svojih instrumenata. A kada dobro vladate instrumentom, onda je najmanji problem spojiti se“, smatra Kordić.

Autentičan muzički performans dokazanih autora, koje karakterišu virtuoznost i istančanost izraza i senzibiliteta, nije promakao ni budvanskoj publici, pa ljudi svih generacija, od djece do starijih, svjedočili su pravom kulturnom ugođaju i prazniku umjetnosti, koji će dugo pamtiti.

Članovi sastava „Etno elegija“ planiraju još nastupa u narednom periodu, o čemu će, kako su rekli, blagovremeno obavijestiti publiku.

Šesti Književni festival „Ćirilicom“, koji organizuju Narodna biblioteka Budve i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore, biće nastavljen večeras u 21 sat, kada će na Trgu između crkva biti upriličeno predstavljanje pjesništva Miroslava Aleksića, dobitnika Zmajeve nagrade, a o njegovom stvaralaštvu govoriće prof. dr Jovan Delić.

Festival „Ćirilicom“ je na programu do 6. septembra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 + 18 =