Koncert Monike Karleti i Franćeska Marina

 

FINAL plakat GT 28 - 250

 
 
U poneđeljak, 07. jula, u crkvi Santa Marija nastavljen je muzički program ovogodišnjeg festivala, koncertom Monike Karleti iz Italije, koju je na klaviru pratio Franćesko Marino.

 

Monika Karleti i Djordjo Marino - 1

 

Monika Karleti, mezosopran, nakon temeljnog obrazovanja u oblasti violine, diplomirala je  solo pjevanje sa najvećom ocjenom na Konzervatorijumu Svete Sesilije u Rimu, u klasi Rebeke Berg.

Pohađala je mnogobrojne seminare – Širli Veret, Paolo Montarsolo, Leo Nući i Klaudio Dezderi; 1992. godine  je pohađala kurseve na Akademiji Rosinijani u Pezaru kao stalni član.

Nastupala je pod dirigentskom palicom Danijela Orena, Ferdinarda Litnera, Alberta Zede, Donata Rencetija, Mauricija Arene, Bruna Bartoletija, Manuela Galdufa, Sandra Sane, Vitorija Antonelinija, Marćela Panija, Anđela Kamporija, Julijana Kovačeva, Marka Zukarinija, Gabrijela Belinija, Bruna Aprea, Đuzepea Graciolija, uključujući i nekoliko premijera u Italiji i inostranstvu.

Njena stalna koncertna izvođenja uključuju interpretiranje kamerne muzike italijanskih, njemačkih, francuskih i poljskih kompozitora. Snimala je za Radio Vatikan i mnoge značajne izdavačke kuće kao što su Rikordi, Biksio i Kiko Klasik. Dala je doprinos različitim radio programima emitovanim od strane Italijanske Radiotelevizije (RAI) kao što su “Mattinotre”, “Radiotre Suite” i “La Barcaccia”. Njen operski repertoar uključuje djela Mocarta, Rosinija, Gluka, Klimaroze, Donicetija, Lea, Pergolezija, Manćinija, Arke, Pučinija, Maskanjija, Vejla. Što se tiče kamerne muzike izvodi djela kako italijanskih, tako i stranih kompozitora od baroka pa sve do savremenog doba; takođe izvodi i sakralnu muziku, neke od Bahovih kantata, Mocartov “Rekvijem”, Vivaldijev “Magnifikat”, Pergolezijev i Tretin  “Stabat Mater”. Predaje solo pjevanje na Konzervatorijumu u Frosinonu.

 

M. Karleti i Dj. Marino - 2

 

Đorđo Marino je započeo studije kod profesora Pjetra Kanđana 1971. godine, a zatim nastavio kod profesorica Adrijane Bonavolonte i  Line Bartomeoli. 1984. godine diplomirao je u klasi profesora Karla Dominićija. Đorđo Marino je prisutan na muzičkoj sceni dugi niz godina. Njegova koncertna izvođenja uključuju saradnju sa orkestrom “Orchestra del teatro dell’Opera” iz Rima, a na “Lugo Opera Festival”-u je sarađivao sa Danijelom Orenom, Đanandreom Gavecenijem, Silvanom Busotijem, Herbertom Hantom i drugima. Godine 1989. diplomirao je istoriju muzike na Univerzitetu u Rimu “La Sapienza” (prof. Raula Melonćelija) na temu “Italijanska kamerna muzika na kraju XIX vijeka”.

 

M. Karleti i Dj. Marino - 3

 

Na repertoaru su bila djela: Rosinija, Leonkavalija, Gastaldona, Tostija De Kurtisa, Kardila.

 

M. Karleti i Dj. Marino - 4

 

Posjetioci - 1

Posjetioci - 2