Grad teatar Budva – Koncert Čajne Mouzis

 

30. Festival Grad teatar - Natpis 550

 
 

U četvrtak, 28. jula 2016. godine, nastavljen je muzički program ovogodišnjeg festivala, održavanjem koncerta poznate džez pjevačice Čajne Mouzis. Koncert je održan na sceni između crkava.

 

Cajna Mouzis

 

U obrazloženju odabira za ovu godinu, urednica muzičkog programa festivala Milena Lubarda Marojević je naglasila: „Našu želju da publici svake godine priuštimo i po jedan koncert svjetske muzičke zvijezde koja do sada nije nastupala na ovim prostorima, ove godine ćemo ostvariti kroz gostovanje džez pjevačice Čajne Mozis (China Moses) i njenog benda. Čajna Mozis je, inače, ćerka legendarne pjevačice Di Di Bridžvoter (Dee Dee Bridgewater), a muzika koju izvodi predstavlja kombinaciju džeza, soula i, povremeno, popa. Do sada je objavila 6 albuma, a posljednji među njima, objavljen u Londonu u martu 2016. godine pod naslovom „Whatever“, upravo predstavlja širom Evrope“.

 

Cajna Mouzis - 2

Cajna Mouzis - 3

 

Čajna Mouzis uplovila je u muzičke i pozorišne vode još kao dijete. Ćerka Di Di Bridžvoter i režisera Gilbert Mouzisa, rođena je u Los Anđelesu, a odrasla u Parizu. Objavila je svoj prvi singl ,,Time” (1996) sa šesnaest godina, zajedno sa prvim videom koji je režirao Žan-Baptist Mondino. Ovaj uspjeh praćen je albumima “China” (Source/Virgin 1997), „On tourne en Rond” (2000 Source/Virgin) i “Good Lovin” (2004), čineći je prepoznatljivom na francuskoj soul/pop sceni. Njeni albumi objedinjuju rad sa renomiranim imenima kao što su Guru, DJ Mehdi, Karem Rigins, Entoni Maršal, Bob Pauer. 2009. Godine, zajedno sa pijanistom Rafaelom Lemonierom, izdala je album ,,This One’s for Dinah” (Blue Note France), koji je bio posvećen njenom idolu Cajna Mouzis -2 – 250Dini Vašington. Oni su nastavili da sarađuju 2012. godine na albumu ,,Crazy Blues” (Decca/UMG), posvećen nekim velikim imenima bluza i soula. Engleski ,,Times“ nazvao ga je jednim od sto najboljih albuma 2013. godine. Ova dva džez projekta odveli su je na put na kom je razvila snažan osjećaj za scenu. Ona sebe smatra svojevrsnim džez pripovjedačem koji svaku scenu puni anegdotama i pričama iz minulih vremena. Publika iz cijele Evrope, Kanade, Azije i Indije sa oduševljenjem joj je aplaudirala. Bila je pozvana mnogo puta da nastupa sa orkestrima svjetske klase kao što su WDR Big Band i The Deutsches Filmorchester Babelsbergon. Takođe je nastupala pred internacionalnom UNESCO delegacijom i učestvovala je na tri internacionalna dana u Parizu posvećena džezu, predstavljajući prvi dio događaja pri UNESCO-vom štabu 2012. godine. Pozajmila je glas za Diznijevu junakinju Tijanu („Princeza i žabac“, 2009. godine), koja je sinhronizovana na francuski jezik. Takođe je pjevala na albumu Andree Manukiana ,,So in Love“, snimila je i nekoliko pjesama kao i glavnu numeru. Igrala je u ulozi Sali Bovels u novoj francuskoj produkciji ,,Cabaret-a“ Opere Eclate. Čajna Mouzis je marta 2016. godine izdala prvi maksi singl ,,Whatever“, sa njenog predstojećeg šestog studijskog albuma koji je producirao Englez Entoni Maršal. Trenutno na turneji sa svojim novim repertoarom, a u Crnoj Gori gostuje po prvi put.

 

Cajna Mouzis - 4

 

U bendu, koji je pratio na sceni između crkava, nastupili su i: Džoi Armon Džons (Joi Armon Jones) za klavirom, Luk Vinter (Luke Wynter) na basu, Marijus Aleksa (bubnjevi) i Flo Furlin (Flow Fourlin) na saksofonu.

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one + 5 =