Hotel Tre Canne – Predstavljena knjiga SVETO TROJSTVOU organizaciji NIP ART PRESS iz Budve, u press centru budvanskog hotela   TRE CANNE, predstavljena najnovija knjiga SVETO TROJSTVO, poznatog crnogorskog književnika i književnog kritičara PERIVOJA POPOVIĆA iz Podgorice.  

Riječ je o studiji, Svetom trojstvu književne Crne Gore, NJEGOŠ, MARKO i LJUBIŠA, koju je ove godine objavila izdavačka kuća Pegaz iz Bijelog Polja.

U društvu u kome nema morala, nema slobode, u kome dominira kriminal, razna ubistva, u takvom ambijentu, gdje smo došli do jedne relativizacije morala, dolazimo do one aktuelnosti Ivana Karamazova, – “Ako Boga nema, sve je dozvoljeno”, rekao je, govoreći o Popovićevoj knjizi, prof. dr Siniša Jelušić, naglašavajući, da mi upravo živimo u vremenu, gdje je sve dozvoljeno.

U odnosu na  te negativne odrednice, Knjiga Perivoja Popovića Sveto trojstvo Crne Gore, govori sve suprotno, što je veoma važno. Ovo je traktat o moralu, slobodi i pravdi, istakao je Jelušić. Iz tog ugla, kako je dodao, ova trojica naših književnih velikana, Njegoš, Marko i Ljubiša, mogu se ispitivati, jer je kod sve trojice, ključna i dominantna ideja, upravo tako shvaćenog  morala, pravednosti i slobode, što je veoma važno. Oni prožimaju svu trojicu ovih autora, i u tom smislu je Popovićeva knjiga prosvetiteljska, jer danas, kada niko ništa ne čita, ili, ako čita, čini to na pogrešan način. Zato danas, pojašnjava on, imate krive interpretacije Njegoša, od onih, koji nisu Njegoša ni pročitali.

Ljubišu takodje malo čitaju, a Marka Miljanova, rekao bih nimalo, istakao je professor Siniša Jelušić.

Zato je bitna prosvetiteljska uloga ove Popovićeve knjige, jer nas ona podučava nečemu, što smo već  na tragu da zaboravimo i u tome je njena, nesumnjivo velika vrijednost, naglasio je pored ostalog.

Mr književnosti Radoje Femić je kazao, da književna studija  Njegoš, Marko i Ljubiša Perivoja Popovića predstavlja dragocjenu komparativnu studiju, o tri ključna nosioca književnog kanona na tlu Crne Gore. Intertekstualno jedinstvo, koje se obrazuje na realciji Njegoš, Marko Miljanov i Stefan Mitrov Ljubiša, sugeriše da, uprkos raznorodnim individualnim poetikama, postoji objedinjavajuća nit, koja tretirane  autorske poetike, čini jeinstvenom  književnom tradicijom. U tom smislu, kako je naglasio profesor Femić, osim estetičke imanencije, valja naročito naglasiti vanknjiževni kontekst, u kome se etički i poetički obrazac, sintetizuje u prepoznatljivo simboličko  i idejno uporište etnosa.  Upravo zbog toga predmetni autori, predstavljaju istinske duhovne  svetionike,  i čije najdublje jedin ovom studijom Perivoje Popović vispreno podsjeća, što je od naročite važnosti u kontekstu savremenog radikalnog preispitivanja tradicijskog nasledja i plasiranja i plasiranja pseudovrijednosti, iatakao je pored ostalog mr Radoje Femić.

PERIVOJE POPOVIĆ, pjesnik, prozni i dramski pisac, književni kritičar, editor i publicista rodjen je u Podgorici, a do sada je objavio, oko 30 knjiga i monografskih publikacija.

Dobitnik je značajnih književnih i društvenih priznanja, medju kojima i prestižne književne nagrade “Marko Miljanov”, za dramu “Njegošev sat”, koja za njega ima poseban značaj.   

Kako je napisano u njegovoj biobibliografskoj bilješci u njegovoj najnovijoj knjizi SVETO TROJSTVO, PERIVOJE POPOVIĆ, tijelom živi u Podgorici, a dušom na Medunu, saopšteno je iz budvanskog ART PRESS-a.    

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − 1 =