European Heritage Days – Priče o kulturi i istoriji BudvePriče o kulturi i istoriji Budve koje je JU Muzeji i galerije Budve kandidovala, objavljene su na portalu European Heritage Days (Dani evropske baštine).

Dani evropske baštine su zajednički projekat Savjeta Evrope i Evropske komisije. Ako se zna da milioni ljudi pośećuju kulturno nasljeđe evropskih država, onda je sasvim jasno da objavljivanje priča o kulturi i istoriji na ovakvom portalu veoma utiče na promociju mjesta, grada ili zemlje na koju se te priče odnose.

Autorka sve tri kandidovane i objavljene priče je mr Lucija Đurašković.

Prva priča se odnosi na Gradski muzej u Budvi i eksponate koji se u njemu nalaze. Akcenat je dat na arheološka bogatstva otkrivena u antičkim nekropolama u blizini Starog grada tokom iskopavanja 1938., 1956.-1957. i, nakon zemljotresa, 1981-82. Posebno je vrijedna zbirka helenističkog zlatnog nakita, a u toj zbirci posebno se ističu zlatne naušnice i broš sa orlom koji drži dječaka u kandžama. Materijalno naslijeđe Budve je povezano i čini dio evropskog antičkog naslijeđa iz helenističkog perioda.


Druga priča se odnosi na legendu o nastanku Budve, kao jednom od najstarijih gradova na Jadranu, osnovanom prije više od 2.500 godina.

Treća priča se odnosi na Sveti Stefan – ostrvo koje je pretvoreno u luksuzni i jedinstveni hotel 60-tih godina prošlog vijeka. Interesantna je priča o njegovom naseljavanju. Pretpostavlja se da je Sveti Stefan podignut i utvrđen u petnaestom vijeku, a prema tradiciji se kaže da je sagrađen od blaga koji je oduzeto od Turaka.Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 1 =