Hotel ADRIA – Otvorena izložba slika Todora Živaljevića Veličkog

 

03.10.2018.

 

U organizaciji NIP ART PRESS, u galeriji hotela ADRIA u Budvi, sinoć je otvorena  samostalna izložba slika, poznatog književnika i slikara TODORA ŽIVALJEVIĆA – VELIČKOG iz Podgorice.

Umjetnik se mnogobrojnoj publici, predstavio sa 15 slika, galerijskog i većeg formata, radjenih u tehnici ulje na platnu novijeg datuma.

Likovnu poetiku Todora Živaljevića – Veličkog, karakteriše iskonska vezanost za podneblje u kome je rodjen i njegovu okolinu, koji će tematski i likovno, bitno odrediti, najveći dio, njegovog bogatog  stvaralačkog opisa, kazala je otvarajući izložbu njegovih slika, istoričarka umjetnosti, mr LUCIJA DJURAŠKOVIĆ. Kada je riječ o temi, uglavnom zadržavajući se na pejzažu, Velički, klasičnim likovnim sredstvima, gradi sopstveni likovni izraz, vaspostavljen na klasičnom impresionističkom jezičkom sistemu, zasnovanom na boji, potezu i kompoziciji. Predstavljena pejzažna ostvarenja zrače, intimističkom atmosferom i svojevrsnim darom za uvidjanje i odabir karakterističnih prizora davno zaboravljenih u njegovom sjećanju, kazala je oired ostalog, govoreći o slikama Todora Živaljevića Veličkog, istoričarka umjetnosti mr Lucija Djurašković.

Todor Živaljević – Velički je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Grupi za jugoslovensku i svjetsku književnost. Poznati je pripovjedač, pjesnik i slikar.

Dobitnik je brojnih književnih nagrada, za objavljenu prozu i poeziju, kratku priču i zbirku pripovjedaka, a slikarstvom se bavi, više od četrdeset godina. 

Imao je deset samostalnih izložbi, od Beča 1987., pa sve do Nikšića, Berana, Podgorice, do Petrovca i Budve.  Učestvovao je na preko stotinu zajedničkih izložbi i preko dvadeset likovnih kolonija.

Samostalna izložba slika TODORA ŽIVALJEVIĆA – VELIČKOG u galeriji hotela ADRIA u Budvi, biće otvorena do 16. oktobra, saopšteno je iz budvanskog ART PRESS-a.    

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 + seven =