Katarina Jović – Da li je Budva zaboravila svoju antičku prošlost?

 

Poštovani pośetioci, objavljujemo rad Katarine Jović, studentkinje osnovnih akademskih studija Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu pod nazivom DA LI JE BUDVA ZABORAVILA SVOJU ANTIČKU PROŠLOST?: O METODAMA ZAŠTITE I PREZENTACIJE BUDVANSKOG ANTIČKOG NASLjEĐA. Rad je objavljen u istorijsko umjetničkom časopisu “Artum”, br.2. – decembar 2015. godine. Izdavač je Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Objavljivanje sadržaja na našem portalu ima potpuno neprofitni karakter i služe isključivo u edukativne svrhe. Zabranjeno je preuzimanje rada Katarine Jović sa našeg portala i njegovo dalje reprodukovanje u drugim medijima bez odobrenja autora.

 
DA LI JE BUDVA ZABORAVILA SVOJU ANTIČKU PROŠLOST?:
O METODAMA ZAŠTITE I PREZENTACIJE BUDVANSKOG ANTIČKOG NASLjEĐA

U uvodnom dijelu rada naglašeno je da se u njemu iznose zapažanja u vezi sa bogatom zbirkom antičkih spomenika pronađenih na teritoriji današnje Budvanske opštine. Riječ je o antičkoj nekropoli u kojoj su otkriveni predmeti iz helenističke i rimske epohe (nakit, oruđe i oružje), zatim mozaici pronađeni na ovoj teritoriji, ostaci starih zidina i građevina koje potiču iz ovog perioda (rimske građevine i budvanski Akropolj). Ukazano je na značaj svjedočanstava antičke budvanske prošlosti, uz osvrt na metode i principe čuvanja i prezentovanja ovih spomenika uz kritičku analizu problema otuđenja pomenutog nasljeđa.

 

KOMPLETAN RAD MOŽETE POGLEDATI
AKO KLIKNETE NA FOTOGRAFIJU BUDVE

Budva2