Grad teatar – Predstavljena zbirka kratke priče „Naša žena“ Tanje Mravak

 

 

utorak, 31. julau 21 čas, na Trgu pjesnika nastavljen je književni program ovogodišnjeg festivala predstavljanjem zbirke kratke priče „Naša žena“ Tanje Mravak. Sa autorkom razgovor je vodio književni kritičar Vladimir Arsenić.

Tanja Mravak rođena je u Sinju 1974. Živi u Splitu, gdje radi u Centru za autizam. Kratkim pričama osvojila je nagradu “Ekran price” i “Prozak”, a priče su joj dva puta uvrštene u izbor najboljih hrvatskih priča. Prvom zbirkom Moramo razgovarati (Algoritam, Zagreb, 2010. god), osvojila je nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo 2010. god, nagradu “Slavić” za autorski prvijenac Društva hrvatskih književnika i posebno priznanje „Slobodne Dalmacije“ za kulturu. Dugogodišnja je učesnica festivala usmenog pripovijedanja “Pričigin” u Splitu. Piše kolumne za Jutarnji list.

U osvrtu na zbirku “Naša žena”, objavljenu prethodne godine, istaknuto je: “Mitskih sedam godina prošlo je od objave prve zbirke priča Tanje Mravak ‘Moramo razgovarati’, o kojoj se nije prestalo razgovarati. Zbirka od jedanaest priča ‘Naša žena’ donosi novu, još veću kvalitetu na, sa četiri nagrade za književnost utvrđenoj, podlozi. (…) Teško je opisati s koliko malo riječi Tanja Mravak postiže puno, da to znamo, bili bismo ona, a ona ne bi bila jedna i jedina. Minimalnim i nenametljivim jezikom, realističkim sredstvima, uglavnom dijalozima za koje dobar scenarist ubija, Tanjine priče otkrivaju grčeve u likovima i pletu dinamične fabule o životu običnih ljudi u običnim situacijama, koje otkrivaju izrečenu ili češće prešućenu, u pravilu unutarnju, osobnu dramu. Zakotrlja se iz nevine situacije groteska, komedija koja nikada nije samo smiješna nego sa sobom donese i nešto melankolije, tuge ili sućuti…”.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen + four =