Grad teatar – Predstava „Radni naslov Antigona“

 

Grad teatar Budva - 29

 
08.07.2015.

GRAD TEATAR BUDVA

 

Zagrebačko kazalište mladih

Jazmin Sekueire i Lusijan Delprat

Radni naslov Antigona

Režija: Renata Karola Gatika

 

U srijedu, 08. jula 2015. godine, na sceni između crkava gostovala je predstava Zagrebačkog kazališta mladih „Radni naslov Antigona“. Predstavu je režirala Renata Karola Gatika, a nastala je po tekstu Jazmin Sekueire i Lusijana Delprata.

 

Predstava Radni naziv Antigona - 1

Predstava Radni naziv Antigona - 2

Režija: Renata Karola Gatika
Dramaturgija: Jazmin Sekueira
Scenografija i oblikovanje lutaka: Lusijano Delprato
Kostimografija: Doris Kristić
Muzika: Nenad Kovačić

 

Predstava Radni naziv Antigona - 3

Predstava Radni naziv Antigona - 4

 

Igraju:

Anđela Ramljak
Sreten Mokrović
Jasmin Telalović
Petar Leventić
Vedran Živolić
Frano Mašković
Danijel Ljuboja

 

Predstava Radni naziv Antigona - 5

Predstava Radni naziv Antigona - 6

 

O PREDSTAVI:

U pratećem programu predstave navodi se sledeće:Svijet smanjuje dimenzije udaljenosti. Danas su granice više nego ikad bliže jedna drugoj. Kulturne razlike, koje globalno tržište tjera da se stope u jedinstvenu cjelinu, burno reagiraju u tom spajanju. Paradoksalno, globalizirani svijet postaje sve raznolikiji i složeniji. Ali raznolikost je kolateralni učinak mondijalizacije, nepogodnost na tehničkoj razini. Gospodarska tržišta priželjkuju samo jednu valutu, samo jedno gospodarstvo, samo jednu bezobličnu i bezličnu masu potrošača. Što se više otkrivaju osobitosti, to je veći napad kulturnog sustava da ih ukloni. Kao stanovnici 21. stoljeća nalazimo se u kontekstu bitke za preživljavanje razlika. Kako uspjeti u ostvarenju sna da budemo jedan svijet, a da pritom ne izgubimo bogatstvo bivanja u mnogo svjetova?

To je pitanje koje postavlja ovo djelo, ne ulazeći u detalje bilo kakva odgovora. A to je pitanje jednako neodgodivo nama danas kao što je bilo Sofoklu prije nekoliko tisuća godina. Sve to prikazuje bitka između najpoznatijih tvrdoglavaca u povijesti kazališta: traumatični sraz između tradicije i napretka, između kolektivne dužnosti i potreba pojedinačnih strasti, između istoga i drukčijega.

Kreont i Antigona branit će do krajnjih granica svoje svjetonazore i načine na koje se suočavaju s praktičnim dvojbama ovoga svijeta. Ostat će kruti u stavovima do točke vlastita uništenja i uništenja onih koji ih okružuju. Svaka sličnost sa stvarnošću nipošto nije slučajna“.

 

Predstava Radni naziv Antigona - 7

Predstava Radni naziv Antigona - 8

Predstava Radni naziv Antigona - 9

 

O REŽISERU:

Moje ime je jako čudno u Argentini. Ljudi su me uvijek zvali nadimcima јег nema ni jedna druga Renata, samo ja… Ime mi je dala mama po svojoj najdražoj knjizi, a koja je ujedno i moja najdraža ‘Sto godina samoće’ Gabriela Garsije Markeza. Kad sam došla ovdje i vidjela koliko je tu normalno moje ime, pomislila sam ‘pa to je sudbina’ – smije se Renata Karola Gatika (34), Argentinka koja se zbog ljubavi prema suprugu hrvatskom glumcu Deanu Krivačiću (35) prije šest godina preselila u Hrvatsku. I ostala. Odrasla je u Kordobi, četirimilijunskom gradu gdje je studirala režiju i radila u pozorišnim grupama. Njih dvoje upoznalo se prije tačno deset godina u Argentini, a prije šest su se vjenčali.

24sata.hr

 

FRAGMENT IZ PREDSTAVE