Grad teatar – Predstava „Njegoš za početnike“

 

Grad teatar 2013 - 445

 

 

01.08.2013.

GRAD TEATAR BUDVA

 

Maja Todorović

NJEGOŠ ZA POČETNIKE

 

 

U četvrtak, 01. avgusta 2013. godine,  na sceni između crkava izvedena je predstava, autorski projekat Marije Perović „Njegoš za početnike“ po tekstu Maje Todorović. Sa ovom prestavom završen je program 27. festivala “Grad teatar”.

 

Predstava Njegos za pocetnike - 1

Predstava Njegos za pocetnike - 2

Predstava Njegos za pocetnike - 3

 
Režija: Marija Perović
Narator: Peđa Bijelac
Scenografija:  Jelena Ćetković
Direktor fotografije:  Željko Bracanović
Majstor svijetla: Zoran Š. Kovačević
Dizajn i obrada tona: Saša Brajović
Svijetlo, scena, ton: Mile Buturović
 

Predstava Njegos za pocetnike - 4

Predstava Njegos za pocetnike - 5

Predstava Njegos za pocetnike - 6

 
GLUMCI:

Marta Ćeranić

Petar Burić

Davor Perunović

Nikola Perišić

 

Predstava Njegos za pocetnike - 7

Predstava Njegos za pocetnike - 8

Predstava Njegos za pocetnike - 9

 

O PREDSTAVI

Njegoš za početnike“ , multimedijalni igrokaz, osmišljen kao autorski projekat i koncept  Marije Perović, a po dramskom tekstu Maje Todorović, u deset i nešto više scena i projekcija,  priča je o susretu  onih na kojima svijet ostaje, studentima, sa onim koji definiše i naš svijet kakav postoji, Njegošem.

A u tom susretu svi smo početnici. Njegoš je na tviteru i fejsbuku, kroz likove i hushtagove, zadatak za semestar, ali i za mladalačko muvanje. Njegoš je sveprisutan, i polazište i odredište, čak i kada se tri lika u sukobu njime bave tek kao ocjenom.  A svi mi ostali tek procjenom. Zadatak igrokaza je da nas podsjeti na Njegoša, da digitlanu generaciju umreži sa Njegošem, a one bez želje za znanjem o www… pouči da bez toga ne mogu znati ništa o svijetu i potomcima. Filmskim jezikom kazano, „Njegoš za početnike“  na sebi ima oznaku , za one mlade duhom, i one starije koji se misle „čovjek sam sobom čudo sočinjava“. A pred tom rečenicom su naša tri glavna junaka, koji žele da na brzinu polože ispit i smuvaju se, kao i i ime igrokaza, i multimedijalni Njegoš, bez odogovora. Jer odgovor nije ni  Njegoš sam, nego traganje, saznanje, ili digitalnim jezikom kazano surfovanje po netu.

 

Predstava Njegos za pocetnike - 10

Predstava Njegos za pocetnike - 11

Predstava Njegos za pocetnike - 12

 

Petar Burić je rođen 17.1.1986. godine u Nikšiću. FDU na Cetinju završio je 2008. godine, u klasi profesora Bore Stjepanovića. Po prvi put na pozorišnoj sceni pojavio se u predstavi kojom se obilježavala 100-godišnjica Ustava Crne Gore,Memento – Ustav, Radmile Vojvodić, a Ijubitelji pozorišta zapamtili su ga po ulozi u predstavi San o svetom Petru Cetinjskom (rd. Branislav Mićunović). Poslije velikog uspjeha tog projekta ređale su se uloge u predstavama: Kanjoš (rd. Slavenko Saletović), Jelena Savojska (rd. Robert Raponja), Smrtni grijesi (rd. Ana Vukotić), Tom Sojer i đavolja posla (rd. Nikola Vukčević), Ne igraj na Engleze (rd. NVO „Off projekat”). Od 2008. godine stalni je član Crnogorskog narodnog pozorišta. Početak karijere ovog glumca obilježila je i novoustaljena nagrada za mladog umjetnika koji se svojom kreacijom istakao na sceni Cmogorskog narodnog pozorišta, 2006. godine. Pored ove, dobitnik je i nagrade za glumačko ostvarenje na Kotorskom festivalu 2007., kao i nagrade glumca Sterijinog pozorja, takođe 2007. godine. Burić je glumio u studentskim filmovima Lukine boje, Kokoška \ Popodne jednog pijanca, Kao i u filmu Gledaj me, u režiji Marije Perović. Glumi je u televizijskoj seriji „Budva na pjenu od mora” a u toku je snimanje jedne hrvatske serije. Igrao je u predstavi CNP-a „Očevi su grad(ili)” (rd. Boris Liješević).

Davor Perunovlć je rođen 28. 09. 1988. godine u Budvi. Završio je Akademiju umetnosti u Beogradu. Igrao je u serijama Ono kao Ijubav”, Greh njene majke”, „Žene sa Dedinja”, TNT, Vojna akademija”, filmovima „Šešir profesora Koste Vujića” i Parada”, kao i u predstavi Pakovana devojka”.

Marta Ćeranić je rođena 29. 02. u Kotoru. Završila je Akademiju umetnosti -klasa prof. Predraga Ejdusa. Već kao studentkinja je uspješno nastupala sa predstavom “Prosjačka opera” Vaciava Havela na Sterijinom pozorju za mlade 2011. Igrala je u predstavama “Kad si mrtav, mrtav sf\ “Kanjoš Macedonović(rd. Vida Ognjenović) i televizijskim serijama “Miris kiše na Balkanu” , “Budva na pjenu od mora”.

Nikola Perišić, rođen 09. 10. 1977. na Cetinju. Završio je Fakultet dramskih umjetnosti na Cetinju. Glumu je upisao u klasi Bore Stjepanovića, a završio u klasi Branimira Popovića. Igrao je u pozorišnim predstavama: Gorski vijenac”, Poludela lokomotiva”, San letnje noćt’, Pinokio”, Tiresijina laž“, „Četvrta sestra”, Bura”, ,i Smrtni grijesi’, Iza zatvorenih vrata”, Trg ratnika”, Otpad’…. 

 

Predstava Njegos za pocetnike - 13

Predstava Njegos za pocetnike - 14

Predstava Njegos za pocetnike - 15

 

Маја Todorović, rođena 27.01.1990.   Diplomirla je 2012. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na Katedri za dramaturgiju, gdje trenutno završava Master studije. Na konkursu Beogradskog dramskog pozorišta 2011 godine, za dramski prvenac, osvojila je prvu nagradu za dramu “Drekavac”, rad sa III godine studija te tako postala jedan od najmlađih izvođenih dramskih pisaca u ovom pozorištu.
Na istoj sceni u maju, kao samostalni projekat, izvodi se njen tekst „Pakovana devojka”  u režiji Staše Koprivice. Za dramu  “Kinez”, osvojila je nagradu prvog konkursa za najbolji dramski tekst za djecu i mlade ASSITEJ centra Crna Gora, koji je ta teatarska organizacija raspisala u saradnji sa Kotorskim festivalom pozorišta za djecu i Gradskim pozorištem Podgorica, a čije se izvođenje planira za sezonu 2013/2014.
Scenarista   je   nekoliko   kratkih   igranih   filmova   i   reklama,   coordinator studentskog programa na FFHN-MFF.

Marija Perovićfilmski i televizijski reditelj, scenarista, producent.

Reditelj dva nagradjivana dugometražna igrana filma „Opet pakujemo majmune”, 2004.godina(nagrada za najbolju režiju i najbolji igrani film u Novom Sadu 2004.) i „Gledaj me”, 2008 godiine. Filmovi učestvovali na više internacionalnih filmskih festivala. Jedan od reditelja prve soup opere na Balkanu VILA MARIJA, produkcija AVA Hrvatska. Autor i reditelj više desetina televizijskih formata realizovanih i prikazanih na televizijama u Crnoj Gori i Srbiji. Reditelj više promotivnih, namjenskih reklamnih kampanji i namjenskih dokumentarnih filmova. Umjetnički direktor internacionalnog TV festivala u Baru, Crna Gora. Bavi se i filmskom teorijom i kritikom. Docent na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje. Usavršavala se u Ostinu, USA kao dobitnik JFDP stipendije. Živi na relaciji Budva-Beograd.

Rođena u Beogradu, odrasla u Nikšiću, diplomirala FTV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Značajnije nagrade: Zlatna arena« za najbolji film «Opet pakujemo majmune« (Novi Sad, SCG,2005.god).»Zlatna arena« za najbolju režiju (Novi Sad, SCG ,2005.god.); »Bronzana maslina« međunarodnog žirija za film «Opet pakujemo majmune« u selekciji igranog programa (TV festival Bar, SCG, 2006.god.)

 

Predstava Njegos za pocetnike - 16

Predstava Njegos za pocetnike - 17

 

Tekst u prilogu korišćen iz afiša Grada teatra koji je štampan za ovu predstavu.