Grad teatar – Predstava „Čehov je Tolstoju rekao zbogom“

 

Grad teatar Budva - 29

 

 

02.07.2015.

GRAD TEATAR BUDVA

 

BITEF teatar i Jugoart

Miro Gavran

Čehov je Tolstoju rekao zbogom

Režija: Irfan Mensur

 

U četvrtak, 02. jula 2015. godine, na sceni između crkava izvedena je predstava po tekstu Mira Gavrana „Čehov je Tolstoju rekao zbogom“ u režiji Irfana Mensura.

 

Predstava Cehov je Tolstoju rekao zbogom - 1

Predstava Cehov je Tolstoju rekao zbogom - 2

 
Tekst: Miro Gavran
Režija i dizajn scene: Irfan Mensur
Muzika: valcer br. 2 – Dmitri Šostakovič

 

Predstava Cehov je Tolstoju rekao zbogom - 3

Predstava Cehov je Tolstoju rekao zbogom - 4

 

Igraju:

Tolstoj – Predrag Ejdus
Sofija – Jasmina Večanski
Čehov – Ivan Đorđević
Olga – Hana Selimović

 

Predstava Cehov je Tolstoju rekao zbogom - 5

Predstava Cehov je Tolstoju rekao zbogom - 6

 

O PREDSTAVI:

Jasna Poljana 1890. godine. Početak ljeta. Imanje velikog ruskog pisca, Lava Nikolajeviča Tolstoja. Tolstoj je pozvao u goste mladog pisca Antona Pavloviča Čehova sa suprugom Olgom. Oni ne znaju razlog poziva, ali će ih to saznanje primorati da donesu važnu odluku o predstojećem ljetu. Ubrzo počinju sukobi u kojima učestvuju i žene velikih pisaca.
Drama se dijeli na više nivoa. Jedan nivo je odnos mladog i starog pisca – što je ujedno i odnos starog i novog u umjetnosti. Drugi nivo je odnos muškarca i žene u braku, a treći nivo je suprotstavljanje plemenitosti i samoljublja. Kao vezivno tkivo, kroz ovu dramu slutimo čovjekovu borbu protiv samoće. Odnosi među likovima su napeti, ali ta napetost povremeno i neočekivano koketira sa komičnim efektima. (teatar.bitef.rs)

 

Predstava Cehov je Tolstoju rekao zbogom - 7

Predstava Cehov je Tolstoju rekao zbogom - 8

 

O PISCU TEKSTA:

Miro Gavran je najizvođeniji savremeni hrvatski dramski pisac u proteklih 20 godina. Rođen je 1961. godine u Gornjoj Trnavi. Gavran je dramski pisac, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade. Diplomirao je dramaturgiju na “Akademiji dramske umjetnosti” u Zagrebu. Djela su mu prevedena na više od 30 jezika, s preko 250 pozorišnih premijera širom svijeta. Njegova djela je viđelo više od 3 miliona gledalaca. Dobitnik je preko 20 važnih književnih nagrada. Objavio je 9 romana i 9 knjiga za đecu i mlade. Godine 2003. u Slovačkoj pokrenut je festival „Gavranfest“, a 2013. festival je premješten u Poljsku. Član je „Ruske akademije književnosti”, kao i član-saradnik „Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti”. Teatar „Gavran“ je osnovao 2002. godine… (teatar.bitef.rs)

 

FRAGMENT IZ PREDSTAVE