Grad teatar – Najava programa za petak, 14. jul


U petak, 14. jula, na sceni između crkava u Starom gradu, sa početkom u 21 čas, nastavlja se ovogodišnji muzički program festivala „Grad teatar“ nastupom čuvenog violiniste Nemanje Radulovića koji će sa ansamblom “Double Sens” izvesti program baziran na njegovom poslednjem albumu „Roots” („Korijeni”).

Nemanja Radulović, srpsko-francuski violinista svojom jedinstvenom energijom, uzbudljivom virtuoznošću, dubinom izraza i avanturističkim programom potvrđuje ideju da muzika zbližava ljude. Posljednji album, “Roots” (Korijeni), objavio je za Izdavačku kuću Varner Klasiks, 2021. godine. Prethodili su kompakt-diskovi za izdavačke kuće Dojče Gramofon i Juniverzal Mjuzik Grup. Nastupao je u najprestižnijim svjetskim salama poput njujorškog Karnegi hola, amsterdamskog Koncergebaua, sale Berlinske filharmonije, sale Plejel u Parizu, Pozorišta na Jelisejskim poljima, hola Suntori u Tokiju itd. Kao solista, nastupa sa vodećim svjetskim orkestrima, među kojima su: Londonska, Minhenska i Njujorška filharmonija, Berlinski, Tokijski, Montrealski, Geteborški i Sidnejski simfonijski orkestar, Kraljevska filharmonija iz Liverpula, Drezdenska državna kapela itd. Redovno održava resitale s harfistkinjom Marijel Norman, pijanistkinjama Lor Favr-Kan i Suzan Manof. Bio je pobjednik violinskih takmičenja Jozef Joakim u Hanoveru, Žorž Enesku u Bukureštu i Stradivarijus u Kremoni. Studirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na Visokoj školi u Sarbrikenu, Akademiji Štaufer u Kremoni i na Pariskom konzervatorijumu. Bio je pobjednik nekoliko međunarodnih violinističkih takmičenja, kao što su Jozef Joakim u Hanoveru, Žorž Enesku u Bukureštu i Stradivarijus u Kremoni.

Ansambl Double Sens osnovan je 2008. godine, kada je violinista Nemanja Radulović okupio neke od svojih omiljenih muzičara iz Francuske i Srbije da sviraju zajedno u kamernom orkestru. Ujedinjeni prijateljstvom, sa jakom ljubavlju prema muzici i izrazitom strašću prema njenom dijeljenju na sceni, članovi Orkestra sviraju zajedno širom svijeta, a nedavni i budući nastupi uključuju koncerte u Pozorištu na Jelisejskim poljima, bečkom Koncerthausu, dizeldorfskom Tonhaleu, Marsejskoj operi, Kolarčevoj zadužbini, Koncertnoj sali u Kjotu, sali Berlinske filharmonije. Orkestar je snimio pet albuma, među kojima su The 5 Seasons (Deka, 2011) i Journey East (Dojče Gramofon, 2015).

O novom albumu “Roots” Nemanja Radulović je rekao: “ Tokom perioda pandemije imao sam vremena da duboko promislim o muzici danas, ali i o muzici prošlosti i budućnosti. Prijalo mi je da slušam muziku različitih stilova. I malo, po malo, počela je da se razvija ideja o ovom projektu. Sve je bilo novo za mene jer nije klasična muzika u pitanju, možda je ima samo pet odsto. Ovo je iskorak koji sam kao umjetnik uradio”.

Abum objedinjuje aranžmane tradicionalne i savremene muzike, kroz muzičko putovanje svijetom – od srpskog i balkanskog folklora, preko melodija evropskih zemalja, sve do zvukova iz udaljenih krajeva Kine, Indije i Japana. Ono broji ukupno sedamnaest kompozicija, odnosno stilizacija tradicionalnih pjesama više različitih naroda — od poznatijih djela u našoj sredini, preko melodija evropskih zemalja, do onih udaljenijih iz Kine, Indije i Japana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seven + 5 =