Grad teatar – Ovacije sopranistkinji Sari Vujošević i baritonu Trapeznikovu

 

 

 

Za festival Grad teatar pripremili smo ekskluzivni program, koji smo premijerno izveli – kaže slavna crnogorska umjetnica

16. jul 2017.

Muzička publika Grada teatra imala je privilegiju da ovog ljeta čuje slavnu crnogorsku sopranistkinju Saru Vujošević, koja je sa prijateljima – čuvenim ruskim baritonom Dimitrijem Jevgenjevičem Trapeznikovim, i koncertmajtosrom Pavelom  Šestovim u crkvi Santa Maria priredila koncert za pamćenje.

Program sastavljen od najpoznatijih operskih arija (Blonde iz Mocartove opere “Die Entfuhrung aus dem Serail”, Figaro iz “Le nozze di Figaro”, Ljudimila iz Glinkove “Ruslane i Ljudmile”, Doktor Malatesta iz Donicetijevog “Don Paskquale”, Magda iz Pučinijeve “La Rondine”, Kavatino Don Silva iz Verdijeve “Ernani”, Zerlina i Don Đovani iz Mocartovog “Don Giovanni”…), kako je istakla Sara Vujošević posle koncerta, ekskluzivno je pripremljen za Grad teatar, i bio je premijerno izveden.

-Ovim izborom, a bili smo jako pažljivi u tome, htjeli smo da pokažemo umijeće operskog pjevanja, i da ponudimo one uzbudljive virtuozne arije koje se odmah dopadnu publici. Divno smo se osjećali tokom nastupa, a sudeći po aplauzima publike koja je vrlo emotivno reagovala, vjerujemo da je i ona  bila jako zadovoljna. Držali smo je svo vrijeme, pažljivo nas je pratila, i vidljivo je da festival Grad teatar ima školovanu publiku koja poznaje klasičnu muziku, koja zna da uživa u tome, i zato je ovaj koncert za sve nas bio prelijepo iskustvo – kaže Sara Vujošević,  koja je ove godine u Moskvi, gdje živi, završila dvogodišnje postspecijalističke studije “Asistenturu stažirovku” (najviši stepen obrazovanja u izvodjačkoj umjetnosti u Rusiji) na državnoj jevrejskoj muzičkoj akademiji Majmonida, i to upravo u klasi baritona, prvaka Boljšoj teatra, Dmitrija Jevgenjeviča Trapeznikova. 

Najpoznatija crnogorska sopranistkinja kaže da je njena ideja bila da se na Gradu teatru predstavi sa svojim profesorom, i to je njegov prvi nasatup u Crnoj Gori. 

– Trapeznikov je svjetsko ime, svjetski rang, i meni je bila čast što je prihvatio da dođe ovdje i da zajedno održimo jedan ovakav koncert.

Slavni ruski bariton takođe je oduševljen prijemom budvanske publike.

-Ovdje je toplo vrijeme, topli su ljudi, emotivna je publika, divno sam primljen u Budvi i na festivalu, i bila mi je čast da budem gost i učesnik Grada teatra. Nadam se da to nije posljendji put  – izjavio je Trapeznikov, ističući na početku razgovora da mu je Sara Vujošević bila omiljeni student. 

Već 16. avgusta, u organizaciji moskovskog konzervatorujuma “Čajkovski”, Sara Vujošević i Trapeznikov  izvodiće klasičnu crnogorsku muziku na međunarodnom festivalu “Sabirajemo druzijej”.

– Sara Vujošević  trenutno završava trogodišnje doktorske studije u Rusiji, sa doktorskom disertacijom na temu crnogorske muzičke tradicije i stvaralaštva, i zahvaljujući njoj imao sam priliku da se upoznam sa vašom tradicionalnom muzikom. Dirnut sam tim djelima, i za ovaj festival u Rusiji zajedno smo izabrali da izvedemo tri arije iz opere “Gorski vijenac” kompozitora Nikole Hercigonje. Mislim da će to biti pravi događaj, jer sam duboko osjetio te note crnogorskog tradicionalizma, i taj poetski i filozofski tekst koji odiše duhom jendog naroda – istakao je Dimitrij Jevgenjevič Trapeznikov.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty + three =