Grad teatar – Odigrana monodrama „Mistero Buffo“neđelju, 14. jula, nastavljen je dramski program ovogodišnjeg festivala. U crkvi Santa Maria, izvedena je monodrama po tekstu Darija Foa „Mistero Buffo“ u režiji rediteljke Li Delong, produkcija Kazalište „Grupa“ iz Zagreba i Triko Cirkus Teatar iz Zagreba.

Dario Fo, kojeg su intelektualci odbacivali jer se bavio komedijom, dok je zabavljačkom teatru bio previše aktuelan i politički provokativan, danas je savršeni spoj smijeha s oštricom. Ovaj virtuozni komad jedan je od najvećih izazova za glumce, ne samo zbog vrtoglave izmjene brojnih likova i stilova igre, nego i iskonskog žara i scenskog šarma koji izvođač treba pronaći kako bi držao pažnju publike, poput putujućih glumaca iz doba Srednjeg vijeka, po čijim tekstovima je i nastao „Mistero Buffo“. U Ameriku mu nijesu dali ni da uđe niti da je igra, Vatikan je bio skandaliziran njegovom izvedbom Mistero Buffo na državnoj televiziji, neki svjetski intelektualci su govorili protiv njegovog dobijanja Nobelove nagrade za književnost.
U kombinaciji u kojoj se prepliću humor i tragedija, kroz stalni kontakt s publikom, odvija se ono zavođenje koje poznaju klovnovi, harlekini, lakrdijaši i putujući glumci, ti svestrani umjetnici koji su banalno pretvarali u neprolazno. Za potrebe ove predstave, glumac Dražen Šivak će se transformisati u preko 30 likova.

Li Delong je američko francuska glumica i rediteljka koja živi i radi u Francuskoj i u Evropi zadnjih 30 godina. Njeno obrazovanje uključuje formalnu edukaciju na West Virginia University pozorišnoj katedri i šire studije na  Ecole Jacques Lecoq u Parizu i na Bouffes du Nord s Peterom Brookom.
Zadnjih pet godina blisko sarađuje s Triko Cirkus Teatrom, za koji je režirala nekoliko predstava. Neke od njih su: KikirikiSlavujDvije i po sestreNoć živih klaunova
Režiju je uradila Li Delong, svijetlo Vesna Kolarec, a u predstavi igra Dražen Šivak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 − 1 =