Grad teatar – Najava programa za utorak, 11. jul


U utorak, 11. jula, na sceni Između crkava, sa početkom u 21 čas, biće izvedena predstava „Jugoslavija, moja dežela“ nastala po istoimenom romanu Gorana Vojinovića, u dramatizaciji Ivana Velisavljevića i Aleksandra Novakovića, a u režiji Marka Misirače. Predstava je produkcija Gledališča Koper Teatro Capodistria, Pozorišta Prijedor i Fondacije Friedrich Ebert Stiftung.

Reditelj Marko Misirača je za “Novosti” o predstavi rekao sledeće: “… Odnosi očeva i sinova, kao i odnos sadašnjosti prema prošlosti, univerzalne su teme i svetska književnost ih je obradila na mnogo načina. Naravno da mi je milje u kome se ova priča dešava posebno atraktivan, blizak, bolan i emotivan i da u ovoj priči prepoznajemo neke specifičnosti balkanskog mentaliteta. Kako ni mi sami i dalje očigledno ne umemo do kraja sebi da objasnimo šta se tačno desilo i kako se mogla tako krvavo raspasti jedna zemlja koja sa ove distance deluje kao bajka, mislim da je dobro i važno da se vraćamo pričama koje nam otvaraju nova pitanja, daju nova gledišta na ratne sukobe na Balkanu. Folklor Jugoslavije je svakako prisutan u predstavi, tu su brojni likovi i situacije koje na duhovit i potresan način ilustruju to vreme, ali težište je na odnosu sina koji pokušava ponovo da uspostavi svoj identitet i oca, optuženika za ratni zločin, koga sin ponovo upoznaje, sastavljajući svojevrsnu slagalicu od sećanja, košmarnih snova, priča i anegdota o njemu”.

Predstava je na festivalu “Novi tvrđava teatar” u Čortanovcima dobila nagradu za najbolju predstavu u cjelini, a glumac Boris Šavija koji igra oca Nedeljka nagrađen je za najbolju mušku ulogu.

Pored Marka Misirače, reditelja predstave i Ivana Velisavljevića i Aleksandra Novakovića, dramaturga, autorski tim čine, Dragana Purković Macan, scenografkinja, Jelena Vidović, kostimografkinja, Petar Bilbija, kompozitor i video dizajn i Marija Milenković koja je bila zadužena za scenski pokret.

U predstavi igraju: Blaž Popovski, Mojca Partljič, Boris Šavija, Aleksandar Stojković, Igor Štamulak, Željko Erkić,Tjaša Hrovat, Sabina Halilović, Lea Cok, Miljka Brđanin, Dean Batoz i Mirela Predojević.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen − 11 =