Grad teatar Budva – Premijera “Krčmarica Mirandolina”

 

 

16.06.2012.

GRAD TEATAR BUDVA

Koprodukcija Riječkih ljetnjih noći i Festivala Grad teatra Budva

Karlo Goldoni

KRČMARICA MIRANDOLINA

Reditelj: Jug Radivojević

 

Na sceni između crkava, 16. juna 2012. godine izvedena je prva ovogodišnja premijera iz ciklusa komedije Karla Goldonija, “Krčmarica Mirandolina”. Predstavu je režirao Jug Radovojević, a adaptaciju prevoda i dramaturgiju je uradila Magdalena Lupi Alvir. Premijera je realizovana u saradnji sa Hrvatskim narodnim kazalištem Ivan Pl. Zajc iz Rijeke.

 

 

Prevod: Morana Čale
Adaptacija dramskog teksta i režija: Jug Radivojević
Adaptacija prevoda i dramaturgija: Magdalena Lupi Alvir
Scenografija: Aleksandar Denić
Kostimografija: Manuela Paladin Šabanović
Scenski pokret: Žak Valenta
Oblikovanje svjetla: Predrag Potočnjak
Izbor muzike: Jug Radivojević

 

 

Uloge:

Vitez od Ripafrate:  Igor Đorđević
Markiz od Forlipopolija: Dražen Mikulić
Grof od Albafiorite: Damir Orlić
Mirandolina: Marija Vicković
Ortenzia: Tanja Smoje
Dejanira: Anastazija Balaž Lečić
Fabricio: Jasmin Mekić
Vitezov sluga: Alen Liverić

Inspicijent: Sandra Čarapina
Sufler: Jolanda Pahor

 

 

Karlo Goldoni rođen je 1707. godine. U Riminiju uči filozofiju. Tu se prvi put upoznaje sa pozorištem. Studira pravo i nakon smrti oca, vraća se iz Padove u Mletke 1732.g. đe ga proglašavaju “mletačkim advokatom”. Nemirni avanturistički duh nagoni ga na putovanja pa tako obilazi Milano, Veronu i Đenovu. U tom periodu i pored stalnih putovanja uspijeva da napiše više intermeca, melodrama, tragikomedija… Neko vrijeme boravi u Veneciji a potom u Pizi. Tada piše komediju “Lukava udovica”, koja je postigla veliki uspjeh. U periodu1750-1751. piše veliki broj komedija. 1752. godine odlazi u Pariz.  Zbog posla prelazi da živi u Versaj a potom se ponovo vraća u Pariz. 1771. godine    postiže novi uspjeh sa komedijom “Namrgođeni dobričina”. Goldoni ostaje da živi i stvara u Parizu do kraja života 1793. godine. Dvije godine nakon njegove smrti u Veneciji je štampan 44. dio njegovih Sabranih djela.

 

 

Jug Radivojević rođen je 1972. u Beogradu. Osnovnu školu, nižu muzičku školu i gimnaziju završio je u Vranju, gradu na jugu Srbije, gdje je i započeo svoju pozorišnu karijeru. Diplomirao je na Katedri pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, predstavom „Koštana” Bore Stankovića u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu.

Studirao je u klasi profesora Svetozara Rapajića, i školske godine 1993/94. nagrađen je nagradom iz fonda „Dr Hugo Klajn” kao najbolji student režije. Do sada je potpisao režije 94 pozorišna komada, u mnogim pozorištima Srbije, Crne Gore i BIH. Oprobao se u gotovo svim žanrovima, tako da je višestruko nagrađivan kako za rad u pozorištima za odrasle, tako i za rad u pozorištima za djecu. Njegove su predstave sedamnaest puta pobjeđivale na raznim festivalima. U Havani, na Kubi, u konkurenciji 40 predstava iz cijeloga svijeta, njegova je predstava „Crvenkapa”, Pozorišta lutaka iz Zemuna, proglašena najboljim stranim ostvarenjem u sezoni 2008/2009. Ista predstava dobitnik je Gran prija „Željezna pravda” na Festivalu u Abakanu, u Rusiji 2010. godine.

Njegove predstave pobjeđivale su i na međunarodnim festivalima u Kotoru, Banja Luci i Kragujevcu. Gotovo da nema pozorišnog festivla u Srbiji na kome predstave Juga Radivojevića nisu pobjeđivale: Sterijino pozorje, Festival Joakim Vujić, Borini pozorišni dani u Vranju, Festival klasike u Vršcu, Nušićevi dani u Smederevu, Festić u Beiogradu, Joakim fest u Kragujevcu, Dani komedije u Jagodini…

Za 40 godina najpoznatijeg festivala komedije u regiji, na Danima komedije u Jagodini, i dalje je rekorder po visini ocjene koju je publika 2008. godine dodijelila njegovoj predstavi „Krčmarica Mirandolina” u izvođenju Pozorišta „Boško Buha” iz Beograda: 4.88.

Dobitnikje 15 nagradaza najbolju režiju na festivalima u Srbiji.

Pozorište na Terazijama iz Beograda i Pozorište „Boško Buha”, dodijelili su mu godišnje nagrade za izuzetan rezultat i doprinos radu tim teatrima.

Dobitnik je i društvenih priznanja: Zlatne značke kulturno prosvjetne zajednice u Srbiji, za izuzetan doprinos širenju kulture u Srbiji, te Srebrnog prstena sa likom Joakima Vujića za redateljsko majstorstvo u predstavama kragujevačkog teatra.

U velikoj anketi „Vranjskih novina”, proglašen je za Vranjanca decenije (2000. – 2010.g.) u izuzetnoj  konkurenciji.

Od 2000. do 2004. godine bio je stalni reditelj Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. Od školske godine 2003/04. radi kao docent na FDU u Beogradu, na Katedri za glumu.

U bogatom rediteljskom opusu podjednako se bavi klasicima i savremenim piscima.

Njegove predstave karakteriše dug život na sceni i odlična posjećenost publike.

Otac je sedmogodišnjeg sina Vuka.

 

Jug Radivojević o predstavi:

Jug Radivojević po drugi put režira Goldonijevu Gostioničarku Mirandolinu. Prva verzija je nastala 2008. godine i po riječima Radivojevića u ovoj varijanti postojala je jasna ideja da se iskoriste sve prednosti žanra renesanse i da se stvori predstava velike radosti, smijeha i vedrine.

Za drugu verziju, nastalu po prijedlogu riječkog Kazališta i budvanskog Grad teatra, Jug Radivojević ističe da je nastojao da uz radost igre ubaci i neka naša iskustva proživljena  proteklih 40 godina.

Više informacija o rediteljskoj koncepciji ove predstave možete saznati iz VIDEO ZAPISA sa konferencije za novinare održane povodom premijernog prikazivanja Krčmarice Mirandoline.

 

 

Magdalena Lupi Alvir rođena je 1968. godine. Dramaturgiju je diplomirala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo u Ljubljani. Od 1993. zaposlena je kao dramaturškinja Hrvatske drame Hrvatskog narodnog kazališta Ivana Pl. Zajca u Rijeci.

Kao dramaturškinja, autorica dramatizacija i autorica sarađivala je s pozorišnim i filmskim institucijama kao i vaninstitucionalnim pozorištima: DK Gavella, ZeKaeM, Llinkt!, Zagreb Film, Teatar Exit – Zagreb, Škuc Gledališče, Gledališče Glej i Cankarjev dom, Festival suvremenih umjetnosti „Mesto žensk” – Ljubljana, Slovensko Stalno Gledališče – Trst, Gradskim kazalištem lutaka Rijeka i Split, Dječjim kazalištem u Osijeku itd.

Bila je dugogodišnja umjetnička voditeljica te ujedno saosnivačica nezavisne pozorišne grupe TRAFIK iz Rijeke koja se bavi istraživanjem rubova izvođačkih formi. U TRAFIK-u ostvaruje brojne autorske predstave, te mnoga gostovanja na hrvatskim i inostranim festivalima. Objavljuje eseje i pozorišne studije. Za svoj je rad primila nekoliko nagrada. Živi i radi u Rijeci.

Magdalena Lupi Alvir o predstavi:

Magdalena Lupi Alvir kaže da nam je Goldoni priredio zabavu, duhovitu igru zavođenja u kojoj se do kraja komedije ne zna ko će osvojiti lijepu Mirandolinu. Na kraju, kakva je reakcija ako se ta ljepota ne može posjedovati.

Više informacija o tome kako Magdalena Lupi Alvir vidi ovu Goldonijevu komediju možete saznati iz VIDEO ZAPISA sa konferencije za novinare održane povodom premijernog prikazivanja Krčmarice Mirandoline.

 

 

VIDEO ZAPIS POJEDINIH DJELOVA PREDSTAVE