Grad teatar Budva – Koncert Gradske muzike Budve

 

30. Festival Grad teatar - Natpis 550

 

U četvrtak, 04. avgusta 2016. godine, održan je posljednji koncert na ovogodišnjem, jubilarnom, festivalu „Grad teatar“ u čast još jednog značajnog jubileja za grad, proslave 110 godina postojanja i rada Gradske muzike Budve. Koncert je održan na sceni između crkava.

Koncert Gradske muzike Budve - 1

Koncert Gradske muzike Budve - 2

Kratak istorijat Gradske muzike:

“12 budvanskih mladića, isto obučenih, prvi put je svirajući na limenim instrumentima prošetalo gradom” – zapisao je 1908. godine budvanski hroničar Pavo Mikula. Dvije godine ranije, tačnije, septembra 1906. godine češki muzicar Karlo Vela okupio je u okviru hrvatskog kulturnog društva “Sloga” petnaestak mladića i strpljivo ih počeo učiti notama i sviranju na limenim instrumentima. Pod vođstvom kapelnika Vele Muzika je nastupala do 1914. godine, kada je prekinut rad zbog ratnih okolnosti.

Koncert Gradske muzike Budve - 3

Gradska muzika Budva obnavlja svoj rad 1924. godine, a za kapelnika je postavljen budvanski frizer i muzičar Anton – Toni Skutari. Plata za njegov rad u Muzici bila je predviđena budžetom budvanske Opštine. Muzika je tada brojala 17 članova i nastupala je na svim značajnim dešavanjima u Budvi između dva rata.

Koncert Gradske muzike Budve - 4

Ponovo rat i ponovo prekid rada 1941. godine, a nakon toga treća država i treći početak 1951. godine. Školu i probe sa starim i novim muzičarima organizuje i vodi Luiđi Jurić. Kratko vrijeme nasljeđuje ga poznati kotorski kompozitor i muzičar Tripo Tomas, a već 1955. godine sa prvim poslijeratnim uniformama i novi kapelnik Ljubo Urban, koji će voditi Gradsku muziku Budva punih 33 godine i ostaviti neizbrisiv trag u istoriji ovog društva. Tih godina orkestar ne nastupa samo u Budvi, već i u susjednim gradovima Boke, Beogradu, Splitu, Novom Sadu, Dubrovniku. Ukazom predsjednika SFRJ J. B. Tita Gradska muzika Budva se 1975. godine odlikuje Ordenom Bratstva i jedinstva sa srebrnim vijencem, a 1976. godine dobija “Novembarsku nagradu” grada Budve.

Koncert Gradske muzike Budve - 5

Pavel Aksamit, profesor muzike iz Poljske, 1988. godine postaje kapelnik Gradske muzike Budva. Novi zanos i novi repertoar. Marševe i koračnice zamjenjuju popularne melodije, džez, polke i valceri. Slijede zajednički Novogodisnji koncerti sa Muzikama iz Kotora i Tivta, kao i značajna gostovanja u inostranstvu, među kojima se izdvajaju učešće na festivalu “Battaglia delle arance” u Ivrei i proslava Dana Rusije u Sant Peterburgu, na kojoj je Gradskoj muzici Budva ukazana čast da među izvođačima iz cijelog svijeta bude jedini amaterski orkestar.

Koncert Gradske muzike Budve - 7

Od oktobra 2006. godine Ana Brajak Molčanov, profesor muzike u budvanskoj Muzičkoj školi, preuzima dirigentsku palicu, da bi na mjesto kapelnika 2009. godine ponovo došao profesor Aksamit i ostao na toj poziciji do kraja 2012. godine. Nakon toga, orkestar nastavlja sa radom bez kapelnika, do početka 2014. godine kada na mjesto kapelnika dolazi profesor Radovan Papović i diriguje orkestrom do kraja te godine. Gradska muzika Budva radi bez kapelnika do februara ove godine kada ispred orkestra staje profesor Momir Petričević, preuzima dirigentsku palicu i vodi školu Gradske muzike za sve zainteresovane buduće članove. Budvani su oduvijek voljeli svoju Muziku, a ona je za cijeli svoj vijek znala svakog zabaviti, razveseliti, sa radošću dočekivati i sa tugom ispratiti i u svim vremenima ostati ono sto je oduvijek i bila – budvanska.

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS

 

POŚETIOCI NA KONCERTU

Posjetioci - 1

Posjetioci - 2

Posjetioci - 3

Posjetioci - 4

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 1 =